Την περασμένη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης εκδήλωση με τίτλο «Δέσμη μέτρων υλοποίησης του ΣΒΑΚ». Η μελέτη του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού) ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 με ορίζοντα υλοποίησης το 2030 και με προϋπολογισμό €400 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς από τότε ελάχιστα έγιναν με τα χρονικά πλαίσια να στενεύουν και το κυκλοφοριακό πρόβλημα να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι σχεδιασμοί και ο καταμερισμός των έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) και του Δήμου Λεμεσού.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαῒδης ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις του αναφέροντας χαρακτηριστικά “είναι γεγονός ότι αργήσαμε πολύ”, “είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι για την υλοποίηση του ΣΒΑΚ” και “όσο περισσότερο διευκολύνουμε το αυτοκίνητο τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα”.
Είναι ευχάριστο που επιτέλους δόθηκε σημασία και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των ρυπογόνων αυτοκινήτων με ταυτόχρονη προώθηση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς δηλαδή του περπατήματος, του ποδηλάτου και των δημόσιων μεταφορών. Ανάμεσα στα έργα που αναφέρθηκαν ήταν η κατασκευή σταθμού λεωφορείων στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους, η κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης στο τεμάχιο Επαμεινώνδα, Park and Ride στα Κάτω Πολεμίδια και στον Άγιο Τύχωνα, λεωφορειολωρίδες στην Παραλιακή Λεωφόρο, στις οδούς Νίκου Παττίχη και Αγίας Ζώνης και ποδηλατοδρόμοι σε διάφορες κύριες οδικές αρτηρίες.
Δυστυχώς ο δήμαρχος Λεμεσού δεν παρέλειψε να αναφέρει και σημαντικά οδικά έργα τα οποία κατά την άποψη του είναι απολύτως απαραίτητα και πρέπει να προωθηθούν άμεσα όπως ο βόρειος παρακαμπτήριος δρόμος και η υπέργεια διάβαση που καταλήγει στην οδό Κωστή Παλαμά. Τα έργα αυτά σαφώς διευκολύνουν το αυτοκίνητο και ευρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας τις οποίες κατά τα άλλα υποστηρίζει.
Αφού παρέθεσε τα έργα τα οποία ανέλαβε το ΥΜΕΕ, η προϊστάμενη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας κα Εύη Αναγιωτού τόνισε το μέγεθος του έργου για ολόκληρη την πόλη και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς μας στόχους σύμφωνα με το πρόγραμμα Fit for 55. Τόνισε επίσης πόσο σημαντικό είναι να μειωθούν οι ρύποι που παράγονται από τον τομέα των μεταφορών οι οποίοι ανέρχονται στο 50% του συνόλου των ρύπων μας για τους οποίους το κράτος μας πληρώνει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο υπό την μορφή φόρων.
Εκ μέρους του γραφείου μελετών MIC-HUB ο κ Αλέξανδρος Τσιατίνης παρουσίασε προκαταρτικά σχέδια ποδηλατοδρόμων σε διάφορα μέρη της Λεμεσού.
Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών ανέκαθεν υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει ένθερμα την προώθηση την βιώσιμων μέσων μεταφοράς σε όλη την Κύπρο και καλωσορίζει τις θετικές δηλώσεις και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων του ΥΠΕΕ και του Δήμου Λεμεσού. Από την άλλη εκφράζουμε την λύπη μας γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που συνεπάγονται.