Για ακόμα μια φορά ο Εγκέλαδος μας θυμίζει πως η περιοχή μας είναι έντονα σεισμογενής, με σεισμούς και μετασεισμούς, αυτή τη φορά με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες σε Συρία και Τουρκία. Εκφράζουμε τη θλίψη για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών.

Η νέα τραγική εμπειρία, σε συνέχεια σειράς πρόσφατων μικρότερης έντασης σεισμών τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, αλλά και πολλών στην Τουρκία, μας υπενθυμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η επιμονή του καθεστώτος Ερντογάν για κατασκευή και λειτουργία  πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού στις ακτές της Μερσίνας.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τον μεγάλο κίνδυνο που δημιουργεί ο πυρηνικός αυτός σταθμός για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων στην περιοχή μας. Οι φόβοι μας αυξάνονται ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το νομικό και θεσμικό περιβάλλον της Τουρκίας αλλά και την έντονη σεισμικότητα της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία επιβεβαιώνεται με τους πρόσφατους σεισμούς και μετασεισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα χρόνια (2011) σε μια παρόμοια περίπτωση μετά από σεισμό στην Ιαπωνία σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας που είχε ως     αποτέλεσμα να επηρεαστούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι  από τις περιοχές πέριξ του εργοστασίου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρατηρούμε έντρομοι τη Ρωσία να βρίσκεται σε συνεργασία με χώρες της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής, από τη Σαουδική Αραβία μέχρι και τη νότιο Αφρική, για δημιουργία νέων πυρηνικών σταθμών.

Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να εναντιωνόμαστε στη δημιουργία των πυρηνικών εργοστασίων και να στηρίζουμε το αντιπυρηνικό δίκτυο οργανώσεων της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμενο από οργανώσεις και πολιτικά κόμματα από Κύπρο (Κυπριακή Αντι-πυρηνική Πλατφόρμα με μέλη οργανώσεις από ολόκληρη την Κύπρο), Τουρκία και Ελλάδα.

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού αλλά και  των υπολοίπων πυρηνικών εργοστασίων αδιαμφισβήτητα συνιστούν απειλή για το περιβάλλον και την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους του νησιού μας. Θυμίζουμε πως ολόκληρη η Κύπρος είναι πιο κοντά στο Ακκουγιού από ότι η Άγκυρα – η κατεχόμενη Κερύνεια απέχει μόλις 90 χλμ. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων του νησιού μας είναι κυριολεκτικά, ορατοί.