Η δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία υποστηρίζει με συνέπεια τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με την ευκαιρία των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα, κ. Ανδρέα Ζήνωνος, είναι καλοδεχούμενη. Εκτιμούμε τη στήριξη της Ρωσίας από την αρχή της Κυπριακή Δημοκρατία και όλες αυτές τις δεκαετίες.

Την ίδια ώρα δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τους S-400. Όταν μάλιστα η Τουρκία αφήνει αιχμές για εγκατάσταση πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα, ένα οπλικό σύστημα που η Τουρκία απέκτησε μέσω της Ρωσίας, δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες στο κυπριακό λαό.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει μεν την διαχρονική στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία αλλά ταυτόχρονα εκφράζει έντονα τη διαμαρτυρία του για την πώληση πυραύλων S400 στην Τουρκία, τους οποίους η Τουρκία διατείνεται ότι θα εγκαταστήσει στα κατεχόμενα. Θα περίμενε κανείς ότι η Ρωσία θα φρόντιζε ότι δεν θα εγκαταστήσει στην κατεχόμενη Κύπρο τους ρωσικούς πυραύλους S-400.