Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη υπογράφουν στο Κάιρο της Αιγύπτου το Καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum, για αναβάθμισή των τριετιών συμφωνιών σε έναν διεθνή οργανισμό για την ενέργεια, ανάλογου του ΟΠΕΚ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρεί ότι η υπογραφή σήμερα στο Κάιρο της Αιγύπτου το Καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum αποτελεί θετική εξέλιξη που όμως δεν πρέπει η σημασία της να υπερτονίζεται και να της δίνονται υπερβολικές πολιτικές διαστάσεις.

Ελπίζουμε μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας πλατφόρμας διαλόγου για θέματα ενέργειας μεταξύ των χωρών της περιοχής, εν τέλει να εξευρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και κυρίως να εφαρμοστούν οι αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων και στις εργασίες που θα διεξάγονται σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η προσπάθεια των χωρών της περιοχής να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου – πέραν της γεωπολιτικής της σημασίας – δεν πρέπει να υποκαθιστά την κοινή προσπάθεια για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.