Ο εντοπισμός και η κατάσχεση του κατασκοπευτικού κλειστού ημιφορτηγού τύπου VAN εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων στη Λάρνακα και δη οι πληροφορίες που φέρουν τις κυπριακές αρχές να έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της εταιρείας αυτής για παράνομες παρακολουθήσεις ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στην κυπριακή κοινωνία. Οι πληροφορίες ποικίλουν όσο αφορά στη χρήση του VAN και των δεδομένων που φαίνεται να ανέκτησε η ιδιωτική εταιρεία μέσω των παρακολουθήσεων. Η περίπτωση της απόκτησης των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών μέσω της παρακολούθησης των συστημάτων του αεροδρομίου Λάρνακας αξίζει ιδιαίτερης διευκρίνησης. Την σοβαρότητα του θέματος ενισχύει και το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή για διερεύνηση της υπόθεσης.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως με την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων οφείλει να εγγράψει το εν λόγω θέμα και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στις έρευνες για την εν λόγω υπόθεση, ποιες νομοθεσίες έχουν παραβιαστεί από τις εργασίες που διενεργούσε το VAN εντός Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των βουλευτών ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ αρνούνται την εγγραφή του θέματος. Καλούνται τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί της εισήγησης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Αυτή η άτυπη συμφωνία της συγκάλυψης πρέπει να σπάσει. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων. Όχι μόνο των Οικολόγων.