Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως η επέτειος της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες που δόθηκαν σε παγκόσμιο, αλλά και εθνικό επίπεδο έως ότου κερδηθεί ο σημερινός βαθμός ελευθερίας πολλών από τις σύγχρονες κοινωνίες. Ταυτόχρονα όμως μας υπενθυμίζει πως στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και σήμερα αποτελεί διεκδίκηση και όχι κεκτημένο.

Στη χώρα μας λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου μέρους από την Τουρκία, καταγράφεται εκτεταμένη και διαρκής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη τελική δικαίωση, που περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των προσφύγων, την πλήρη επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους κατοίκους και την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας στοιχειωδώς δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και σε πλανητικό επίπεδο. Ζούμε δυστυχώς σε μια περιοχή, αλλά και σε ένα κόσμο που παρά την τεχνολογική πρόοδο δεν κατάφερε να εμπεδώσει τον πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα ή καταγωγή.

Προβλήματα στην πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυστυχώς εντοπίζονται συχνά και στα πλαίσια της λειτουργίας των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αν και μικρότερης έκτασης, πρέπει να τύχουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την πλήρη και καθολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Κύπρο αλλά και σε όλο το κόσμο.