Δηλώσεις κ. Γιώργου Περδίκη, Προέδρου και Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών
Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να βλέπει λίγο πιο μπροστά από τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να τρέχει εκ των υστέρων να προλάβει τα γεγονότα.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα βγαίνουν σιγά σιγά στη δημοσιότητα. Οι ΗΠΑ έστω και την ύστατη ώρα, πριν αποχωρήσει η κυβέρνηση Ομπάμα, θέλουν να προσφέρουν στην Τουρκία στρατιωτική βάση στην Κύπρο – μετά τη λύση – με αντάλλαγμα την πλήρη συμφιλίωση με τον Ερντογάν. Για αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν πίεσε προς σε αυτήν την κατεύθυνση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Όμως η Τουρκία δουλεύει παράλληλα στο παρασκήνιο και στις Βρυξέλλες, εκεί όπου είναι πολύ πιθανό να βρεθεί η Κυβέρνηση προ μεγάλων και αρνητικών εξελίξεων.
Ο κ. Ερντογάν κάλεσε χθες σε ομιλία του, ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, επιτακτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφανθεί με σαφήνεια εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της, υπογραμμίζοντας ότι “το παιχνίδι έχει τελειώσει”.
Το τελεσίγραφο του ότι “δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει κράτος μέλος και εκείνοι (η Ε.Ε.) πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» θα επηρεάσει και το Κυπριακό.
Ήδη η Τουρκία πιέζει την Ε.Ε. για αποδοχή της θέσης ότι μπορεί να τεθούν προϋποθέσεις στην εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και όπως αναφέρει ο “Φ” φαίνεται ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα δικαιώματα εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας θα μπορούσαν να “περιοριστούν” στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης ως εσωτερικό ζήτημα του νέου κράτους.
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα “Σημερινή”, η Τουρκία αξιώνει νέο πρωτόκολλο στην Ε.Ε. με στόχο το κλείδωμα του πρωτογενούς δικαίου και τον αποκλεισμό του δικαιώματος των Ε/κ να προσφεύγουν σε διεθνή δικαστήρια για ζητήματα που αφορούν το περιουσιακό μετά την εφαρμογή της λύσης καθώς και για την εξασφάλιση του συνολικού αριθμού των εποίκων που θα νομιμοποιηθούν μέσω της συμφωνίας.

Πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ενεργοποιήσει όλους τους διπλωματικούς μηχανισμούς, ώστε να σταματήσει τα φιλόδοξα σχέδια Ενρτογάν που απειλούν το μέλλον της Κύπρου.