Την 1η Μαΐου 2020 συμπληρώνονται δεκαέξι χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κυπριακός λαός επιζήτησε την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία ευκαιρία για ενίσχυση της ασφάλεια μας απέναντι στην κατοχική Τουρκία, αλλά και ως μία προοπτική για τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη με την οποία έχουμε κοινές πολιτιστικές αξίες.

Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να είναι διαφορετική. Πρέπει να παλεύουμε για να ξεπερνούμε τις αρνητικές επιβουλές πολλών Ευρωπαίων «εταίρων» που επιμένουν κυνικά να υποστηρίζουν την κατοχική Τουρκία στο βωμό των όποιων δικών τους συμφερόντων.

Ακόμα κι όταν η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ σε ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να καταστήσει ευρωπαϊκών συμφερόντων την υπόθεση της υπεράσπισης της από τις τουρκικές πειρατικές ενέργειες, δυστυχώς είδαμε την Ε.Ε.  να ανέχεται ουσιαστικά τον τουρκικό επεκτατισμό και να αρκείται σε φραστικές καταδίκες και αναιμικά μέτρα.

Αντίθετα είδαμε χώρες της EE να ενισχύουν την Τουρκία στρατιωτικά και ιδιαίτερα με σύγχρονο εξοπλισμό τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο (περίπτωση γερμανικών αρμάτων Leopard)

Ούτε βέβαια ξεχνούμε την καταλήστευση των Κυπρίων μέσω της απόφασης για το κούρεμα καταθέσεων το 2013 το οποίο επιβλήθηκε από ένα άτυπο σώμα το οποίο νομικά δεν υφίσταται (Eurogroup). Ούτε ξεχνούμε τις πολιτικές της άγριας και απάνθρωπης λιτότητας που επιβλήθηκε και από την οποία εξακολουθούν να υποφέρουν οι πολίτες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει με ένα συγκροτημένο και αλληλέγγυο τρόπο την κρίση του κορωνοϊού επιβεβαιώνει όσους επιμένουν ότι επτά χρόνια μετά η Ε.Ε. παραμένει ουσιαστικά όμηρος στις πολιτικές της Γερμανίας και των δορυφόρων της. Η άρνηση τους να δεχτούν την εφαρμογή των ευρωομολόγων είναι ενδεικτική της γενικότερης πολιτικής τους.

Ακόμα μια πτυχή της γερμανικής πολιτικής μέσα στην Ε.Ε. είναι η άρνησή της να αναλάβει την πολιτική και οικονομική ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τασσόμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων πολιτών και των Κινημάτων εκείνων που αντιπαλεύουν τις πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού της καταστροφής, πολιτικές που εφαρμόζονται από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης και τα ακροδεξιά παρακλάδια τους, αλλά δυστυχώς και από μία μερίδα της πάλαι ποτέ ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτές είναι πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση και στην φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων των λαών της Ευρώπης.