Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρεί πως το πακέτο σταδιακής άρσης μέτρων που εξήγγειλε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε γενικές γραμμές ακολούθησε τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας. Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης – και ήταν και δική μας θέση – η άρση πρέπει να γίνει για το καλό συμφέρον της κοινωνίας και της υγείας των πολιτών και μετέπειτα για το καλό της οικονομίας. Αυτή ήταν και η θέση του Κινήματος στη πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών ηγετών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρώτο μέλημα η υγεία, μετά τα ανθρώπινα δικαιώματα και μετά τα θεμιτά συμφέροντα ομάδων εργαζομένων ή επιχειρήσεων.

Ακούοντας και τη σημερινή όμως τοποθέτηση των υπουργών της Κυβέρνησης οφείλουμε να υποδείξουμε και να τονίσουμε πως πολλά καίρια ζητήματα (π.χ. ενοίκια, στήριξη ανθρώπων του πολιτισμού κοκ) δεν φαίνεται ακόμη να βρίσκουν λύση. Υπάρχουν ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα – ακόμη και μετά τις διευκρινίσεις των υπουργών.

Υπάρχει ακόμα ασάφεια σε σχέση με τη χρήση της μάσκας και την παροχή των δωρεάν μασκών. Εμείς θεωρούμε ότι οι μάσκες πρέπει να παρέχονται δωρεάν με προτεραιότητα σε όσους βρίσκονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Πρέπει και στη κατανομή των δωρεάν μασκών να υπάρχουν κριτήρια. Δεν γίνεται π.χ. επιχειρήσεις που έχουν κάνει κέρδη από την κρίση να έχουν και στήριξη σε μάσκες και δωρεάν τεστ. Τα τεστ πρέπει να επεκταθούν.  Να αυξηθεί η παροχή δωρεάν τεστ σε ευάλωτες ομάδες και με βάση κριτήρια που να ευνοούν τις μικρές επιχειρήσεις πχ περίπτερα.

Όσον αφορά τις μάσκες πρέπει να ελέγχεται η συμμόρφωση τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και να υπάρξει εντατική εκστρατεία ενημέρωσης για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Αν και περιμέναμε να υπάρξει κατάργηση των SMS και των περιορισμών διακίνησης από την πρώτη δέσμη των μέτρων -για να καλυφθεί και η ψυχική δημόσια υγεία στο συνολικό σχεδιασμό – καλούμε τους πολίτες να κάνουν ακόμα λίγη υπομονή.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως η όποια άρση μέτρων και αν εφαρμοστεί, δεν μπορεί να επιτύχει εάν η κοινωνία δεν είναι προσεκτική και δεν συμμορφώνεται στο έπακρο στις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.