Το διαχρονικό πρόβλημα που σχετίζεται με τον σχολικό εκφοβισμό φαίνεται να γιγαντώνεται σε βαθμό που ένας πατέρας δηλώνει ότι δεν ξέρει αν θα παραλάβει τα παιδιά του ζωντανά ή όχι από το σχολείο, 13χρόνος να γίνεται θύμα ξυλοδαρμού και με τις έρευνες να καταδεικνύουν ότι ένας στους 5 μαθητές είναι θύμα bullying.

Την αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης του προβλήματος φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, καθώς σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, 508 έφηβοι σχετίζονται με ποινικές υποθέσεις.

Διαχρονικά το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναφερόταν συχνά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την διαχείριση των ζητημάτων αυτών. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρότατων καταστάσεων και χρειάζεται άμεση αναβάθμιση του τρόπου που το σχολικό σύστημα χειρίζεται περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Η νοοτροπία πως ότι γίνει μετά το σχολείο δεν ενδιαφέρει το σχολείο είναι λανθασμένη Παραμένει η ευθύνη της παροχής βοήθειας ως προς την διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού. Για εμάς το σχολείο έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο και όταν περιστατικό συμβαίνει εκτός ωρών και χώρου του σχολείου.

Επιπλέον, τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικευμένους επιστήμονες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ζητήσει ως Κίνημα την πρόσληψη και αξιοποίηση κοινωνιολόγων στα δημόσια σχολεία, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, με την πρόσληψη επιπλέον Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στην Υπηρεσία, κατά τρόπο που να καλύπτονται ικανοποιητικά όλες οι βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πλέον χρειάζεται το κάθε σχολείο να διαθέτει αποκλειστικά τις ειδικότητες αυτές οι οποίες να επεμβαίνουν ακαριαία με την εκδήλωση των περιστατικών καθώς και να προσφέρουν στήριξη σε καθημερινή βάση.

Τα παιδιά μας δικαιούνται μια κοινωνία καλύτερη απ’ αυτή που ζούμε σήμερα. Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αν τους δοθούν οι απαραίτητες βάσεις και εφόδια. Αξίζει να προσπαθήσουμε να αφήσουμε ως κληρονομιά μας ένα καλύτερο κόσμο.