(Οι Οικολόγοι συντονίζουν εκστρατεία διαμαρτυρίας)

Η κυβέρνηση της Κύπρου είναι έτοιμη να εφαρμόσει με τον πιο ανεύθυνο τρόπο την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ημερομηνίας 10/06/2009 σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η εμπορία, διάθεση, πώληση και χρήση των φυτοφαρμάκων με τη δραστική ουσία Μεθομύλ (Methomyl). Το πιο γνωστό φυτοφάρμακο αυτής της κατηγορίας έχει την εμπορική ονομασία, Λανέιτ. Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 31 Ιανουαρίου 2010 τα κράτη οφείλουν να άρουν την προηγούμενη απαγόρευση. Συνεπώς το Λανέιτ μπορεί σε λίγες μέρες να αρχίσει και πάλι να προωθείται στην Κυπριακή αγορά. Δυστυχώς, παρά τα διαβήματα μας η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει την πρόνοια της οδηγίας που της επιτρέπει την εισαγωγή νομοθεσίας που να απαγορεύει τη χρήση του από ανειδίκευτα ή μη εξουσιοδοτημένα άτομα, δυνατότητα που επιτρέπει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δυστυχώς οι δηλητηριάσεις ζώων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα δολοφονούνται κάθε χρόνο περίπου 10000 ζώα (κυρίως γάτες και σκύλοι). Στην Κύπρο φαίνεται ότι κάποιοι έχουν τη συνήθεια να αντιμετωπίζουν τις διαπροσωπικές τους διαφορές δηλητηριάζοντας τα άμοιρα ζώα. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για το φαινόμενο αυτό, εφόσον δεν καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες για την καταστολή τέτοιων παράνομων πράξεων.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και οι φιλοζωικές οργανώσεις είχαν καταβάλει προσπάθεια συλλογής υπογραφών για κατάργηση των δηλητηριάσεων και την ανάληψη από την κυβέρνηση μέτρων για τον τερματισμό των δηλητηριάσεων ζώων, μέσα στο 2009.

Οι υπογραφές παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας:

* Είχαν μαζευτεί 10,000 υπογραφές από πολίτες και οργανώσεις.
* Δημιουργήθηκε διαδικτυακός σύνδεσμος στο facebook, που οδηγούσε σε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών
* Διοργανώθηκαν επιτυχώς, εκδηλώσεις κατά των φυτοφαρμάκων Λανέιτ και Furatan και των δηλητηριάσεων ζώων.
* Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διεξήγαγε δημοσιογραφικές διασκέψεις και διασκέψεις τύπου με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των αρχών για το πόσο ζημιογόνα είναι το Λανέιτ και Furatan και η παράνομη συνήθεια της δηλητηρίασης ζώων.
* Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, διαβίβασε ερώτηση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων (23.06.009.03.056).

Η εκστρατεία ήταν επιτυχής και έτυχε υποστήριξης από ανθρώπους που νοιάζονται για την υγεία τους, αλλά και για τα ζώα. Όταν οι άνθρωποι ενώνουν τη δύναμη της φωνής τους και παλεύουν μαζί για ένα καλύτερο αύριο, πολλά μπορούν να επιτευχθούν.

Τώρα καλούμαστε να αντιδράσουμε ενώπιον τη επαναφοράς του Λανέϊτ. Ήδη ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης ζήτησε να ετοιμαστεί πρόταση νόμου που να επεκτείνει τον χρόνο απαγόρευσης εισαγωγής, εμπορίας, χρήσης και πώλησης των φυτοφαρμάκων που περιέχουν την ουσία methomyl, σύμφωνα με το άρθρο 10Ε του περί Γεωργικών Φαρμάκων Νόμου, για ακόμα δύο χρόνια, μέχρι να καταθέσει κανονισμούς η κυβέρνηση που να εναρμονίζονται με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε η χρήση του φυτοφαρμάκου να περιορίζεται μόνο σε επαγγελματίες και να αποτρέπεται αποτελεσματικά η ανεξέλεγκτη πώληση του Λανέϊτ.

Πολύ σύντομα – και σε άμεση συνεργασία με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις – το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα οργανώσει εκστρατεία κατά της επαναφοράς του Λανέϊτ. Η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει εάν την εξαναγκάσουμε με τη δράση μας. Ας ενώσουμε τη φωνή μας (για πληροφορίες της εκστρατείας επικοινωνήστε με τα γραφεία του Κινήματος (Λευκωσία: 22518787, Λεμεσός: 25342661, Πάφος: 26911692, Αμμόχωστος: 23744975).