Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών δηλώνει την απογοήτευση του με την χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν προτίθεται επί του παρόντος να διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ξένων επενδυτών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών δήλωσε τα εξής: «Ο διορισμός τριμελούς επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ενδεικτική της προσπάθειας συγκάλυψης γεγονότων και αποποίησης ευθυνών από την κυβέρνηση Αναστασιάδη αφού είναι ξεκάθαρο πως θα προκύψει κώλυμα στην εξέταση της εμπλοκής και των ευθυνών που έχουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η απροθυμία του Γενικού Εισαγγελέα να διορίσει αληθινά ανεξάρτητη επιτροπή μας απογοητεύει και προβληματίζει. Τον καλούμε να επανεξετάσει την απόφασή του για να μπορεί να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της διαπλοκής πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και των διαδρομών χρήματος που προφανώς ενέχει όλη αυτή η υπόθεση. Καλούμε τουλάχιστο την Βουλή των Αντιπροσώπων να επισπεύσει την συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου μας που αφορούν αυτό το θέμα, για να εξασφαλίσουμε πως θα υπάρξει διόρθωση των πραγμάτων από τούδε και στο εξής. Συγκεκριμένα εκκρεμεί πρόταση νομού ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών που αφορά τις διαδικασίες δημοσιοποίησης των ονομάτων των ατόμων που πολιτογραφούνται με τα ειδικά σχέδια για επενδυτές, και άλλη πρόταση νόμου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που καθιστά τα πορίσματα ερευνητικών επιτροπών δεσμευτικά για την εκάστοτε κυβέρνηση, αναγκάζοντας τους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις τους.».  

Το Κίνημα καλεί επιπλέον οποιοδήποτε άτομο έχει γνώση για τα θέματα αυτά και επιθυμεί να διοχετεύσει στοιχεία προς τις αρμόδιες αρχές να το κάνει άμεσα, έστω και ανώνυμα, για να μπορεί να δοθεί άπλετο φως σε αυτό το θέμα.

 Η εκκρεμότητα ψήφισης νομοθετικού πλαισίου για προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δυστυχώς δυσχεραίνει πολλούς από το να καταθέσουν επώνυμα τα στοιχεία ή πληροφορίες που κατέχουν, άλλο ένα ζήτημα που εκκρεμεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών. Υπενθυμίζουμε πως υπάρχει κατατεθειμένο κυβερνητικό νομοσχέδιο και δύο προτάσεις νόμου για αυτό το θέμα, από την κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τον κ. Περδίκη αντίστοιχα.