Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες πολύωρη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με την επιτροπή Ευρωπαϊκών θεμάτων των Γάλλων πρασίνων. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από την Αντιπρόεδρο Β’ κ. Έφη Ξάνθου και τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κ. Νίκο Παυλίδη.

​Κατά τη συνάντηση έλαβε χώρα εις βάθος ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και υπήρξε συναντίληψη με τους Γάλλους Πρασίνους σε ουσιώδεις πτυχές του, ιδιαίτερα σε σχέση με το κεφαλαίο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, της πλήρους απόσυρσης τουρκικών στρατευμάτων και της ανάγκης διαμόρφωσης μιας λειτουργικής ομοσπονδίας χωρίς στοιχεία διαίρεσης και διαχωρισμού μεταξύ των κοινοτήτων. Είναι κοινή θέση των δύο Κινημάτων, ότι η εκλιπούσα Συνθήκη Ασφάλειας και Εγγυήσεων πρέπει και επίσημα να καταργηθεί, ως αντιβαίνουσα της κυριαρχίας των κρατών, αλλά και βασικών προνοιών του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είναι επίσης κοινή θέση των δύο κομμάτων, ότι η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη λύση του Κυπριακού, και ότι η τυχόν παραμονή τους γρήγορα θα διαβρώσει την οποία λύση επιτευχθεί. Σε αυτές τις θέσεις καίριας σημασίας, οι Γάλλοι πράσινοι υποσχέθηκαν τη στήριξη μας στην Γαλλία αλλά και σε διεθνή φόρα.

Περαιτέρω, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επικείμενο Brexit, την Σύμβαση των Παρισίων για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, και άλλες κοινές θέσεις και ανησυχίες των πράσινων κομμάτων της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης αναφορικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, στις οποίες οι Γάλλοι Πράσινοι κατέρχονται με δικό τους υποψήφιο, τον κ. Yannick Jadot και τις πολιτικές θέσεις και πρόγραμμα που έχουν εκπονήσεις.