Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου συμβολίζοντας τις προσπάθειες επίτευξης ίσης αμοιβής στον χώρο εργασίας.

Παρά τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των κρατών μελών παρατηρούμε ότι υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι την επίτευξη του στόχου για ισότητα στον χώρο εργασίας και τις ευκαιρίες που δίνονται συγκριτικά σε άντρες και γυναίκες.

Σε δηλώσεις της η Αλεξία Σακαδάκη, Βοηθός Γενική Γραμματέας Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων αναφέρει πως: «Στην Κύπρο με βάση τα τελευταία και αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2019, το ποσοστό του χάσματος έχει μειωθεί σημαντικά αλλά εξακολουθούν οι γυναίκες να αμείβονται – 14% λιγότερο από τους άνδρες. Οι χαμηλότερες αποδοχές μεταφράζονται σε χαμηλότερες συντάξεις για τον γυναικείο πληθυσμό στο μέλλον και διευρύνουν τον κίνδυνο της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Το κλείσιμο ή τουλάχιστον η συρρίκνωση του χάσματος των μισθών μεταξύ των δύο φύλων πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα. Μόνο όταν οι άνδρες και οι γυναίκες θα έχουν ίσους μισθούς για τις ίδιες θέσεις εργασίας και όταν παράλληλα ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας, τότε οι ευκαιρίες απασχόλησης θα είναι οι ίδιες και για τα δύο φύλα και η εξάλειψη της φτώχειας θα επιταχυνθεί με την ένταξη περισσότερων γυναικών στις αγορές.

Η ισότητα αμοιβών για όμοια εργασία, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ετοιμάζει Οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του χάσματος αμοιβών. Ωστόσο, ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος δεν χρειάζεται να αναμένει Ευρωπαϊκή Οδηγία για να αντιμετωπίσει την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα καταπολεμούν το φαινόμενο και θα καλύπτουν πλήρως άντρες και γυναίκες».