Μία σημαντική απόφαση που προστατεύει τους δανειολήπτες πήρε σήμερα η Βουλή κατόπιν πρότασης νόμου του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργου Περδίκη και της βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Άννας Θεολόγου.

Πρόκειται για την πρόταση νόμου περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου, που καταργεί τα άρθρα 51 και 52, που προέβλεπαν εσωτερική διαδικασία ορισμού διαιτητή μεταξύ Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και δανειοληπτών με τα γνωστά αποτελέσματα για τους δανειολήπτες. Καθώς η διαδικασία ήταν ετεροβαρής και δεν διασφαλίζονταν αρκετά οι δανειολήπτες.

Κατά την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής ο κ. Περδίκης τόνισε:

“Ακόμη και αυτή την ώρα που μιλάμε, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, ακόμη και χθες βράδυ μας έστειλαν πληροφόρηση, ότι ο Συνεργατισμός συνεχίζει να εφαρμόζει καταχρηστικά, αυτή την παρωχημένη διαδικασία εις βάρος των δανειοληπτών.
Είναι μια διαδικασία η οποία είναι από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας του Συνεργατισμού, κατάλοιπο της εποχής που υπήρχε απεριόριστη και αλληλέγγυη η ευθύνη μεταξύ των μελών του Συνεργατισμού και έλυναν οικογενειακά τις διαφορές τους με τον Συνεργατισμό, αφού τα μέλη ήταν και οι ιδιοκτήτες.

Σήμερα ο Συνεργατισμός λόγω Τρόικας, λόγω Κυβέρνησης, λόγω Βουλής, λόγω όλων αυτών τέλος πάντων έχει μετατραπεί σε κανονικό πιστωτικό ίδρυμα και είναι το μοναδικό πιστωτικό ίδρυμα που έχει αυτό το εργαλείο και είναι εις βάρος των δανειοληπτών”.

Με την ψήφιση σήμερα της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών οποιαδήποτε διαιτητική διαδικασία για την οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση από τον διορισμένο διαιτητή διακόπτεται. Τα μέρη θα μπορούν να προσφύγουν σε άλλες, πιο δίκαιες και ισομερείς διαδικασίες για επίλυση της διαφοράς τους (με βάση τον περί Διαιτησίας νόμο, Δικαστήριο κα.).