Κάθε χρόνο τιμούμε την 25η Μαρτίου και εξυμνούμε τη θυσία των προγόνων μας για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821 θέλοντας να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία αποτελεί εφαλτήριο δύναμη για τους σημερινούς αγώνες.

Οι Έλληνες του 1821 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία των Τούρκων και κόντρα στις διεθνείς συγκυρίες ξεσηκώθηκαν υπερασπίζοντας τις ιδέες της επανάστασης με μεγάλο σθένος και πίστη.

Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, αναζητείται μια νέα Ελληνική παλιγγενεσία. Η Ελλάδα οφείλει να αντιστέκεται σε όποιες πολιτικές και πρακτικές εκφράζουν στοιχεία υποδούλωσης του λαού, να διεκδικεί και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμβολή του Κυπριακού ελληνισμού αποτελεί υποχρέωση και καθήκον σε αυτό το εγχείρημα.

Εντούτοις, η 25 Μαρτίου πρέπει να αποτελεί φωτεινός φάρος στην επίλυση του εθνικού θέματος της Κύπρου, αφού ισχύουν τα ίδια δεδομένα αγώνα και διεκδίκησης. Οι Τούρκοι συνεχώς εμφανίζονται προκλητικοί στον πολιτικό χώρο και προσπαθούν να επιβάλουν λύσεις βάσει των συμφερόντων τους.

Κάτω από δυσμενείς συνθήκες για τον τόπο μας, πρέπει να καταβάλουμε κάθε θυσία για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας και να αποτελέσει επιτακτική ανάγκη για πραγματική ενότητα στο εσωτερικό, ώστε η αντίσταση να είναι ισχυρή. Η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς δεν επιδεικνύουν ουσιαστικά την πρόθεση τους για εξεύρεση λύσης, αλλά αντιθέτως μιας λύσης βασισμένη στα δικά τους συμφέροντα.

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε από την Κυπριακή ηγεσία να αντισταθεί απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Εμείς θέλουμε επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν.

Η πολιτική ηγεσία μέσα από διάλογο και συνεννόηση πρέπει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική, τοποθετώντας το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμμετέχει στις τιμητικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ως εξής:

08:30: Η κ. Έφη Ξάνθου, αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος, θα παρευρεθεί στην Πανηγυρική Δοξολογία 25ης Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου.Στις 09:30, θα παραστεί στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου και στις 12:15 στη δεξίωση που διοργανώνει ο Πρέσβης της Ελλάδος επί ευκαιρία της Εθνικής Εορτής.

09:00: Ο κ. Γιώργος Περδίκης, πρόεδρος του Κινήματος, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις Κάτω Πύργου για την 25η Μαρτίου.