Η κοινωνία ανησυχεί για τη διαφθορά  και τη διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα

Δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου 

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί ότι η διαπλοκή και η διαφθορά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. Βαρύτατες ευθύνες για την  πρωτοφανή έκταση της διαφθοράς και της διαπλοκής στον τόπο μας φέρει, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης (δημοσκοπήσεις) της προεκλογικής περιόδου, καταγράφεται το τεράστιο έλλειμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση  των χρυσών διαβατηρίων και της καταστροφής του Συνεργατισμού κλπ.

Συγκεκριμένα :

 • Το 51% των πολιτών θεωρούν ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος (Pulse Μάρτιος, Alpha)
 • Οι περισσότεροι πολίτες (28%) θεωρούν τη διαφθορά πιο σημαντικό πρόβλημα από την πανδημία (26%), την οικονομία (18%) και το κυπριακό (17%) (IMR, Μάρτιος, ΡΙΚ)
 • Το 52% των πολιτών πιστεύει ότι «Η Κύπρος είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά» έναντι 39% που πιστεύει ότι «Η Κύπρος μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά» (IMR, Μάρτιος, ΡΙΚ)
 • Το 81% των πολιτών αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (Metron Analysis, Απρίλιος, Omega)
 • Μόνο 3.17 /10 δηλαδή πολύ κάτω από τη βάση (απροβίβαστο)δίνουν οι πολίτες στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνεια και αξιοκρατία (CYMAR, Μάρτιος, ANT1)

 

Τι λέει η κοινωνία για τους Οικολόγους  

Από την άλλη στις ίδιες αυτές έρευνες της κοινής γνώμης ξεχωρίζει η ιδιαίτερη εκτίμηση από την κοινωνία προς τους Οικολόγους σε σχέση με τα θέματα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής , της τιμιότητας και της απουσίας όποιας εμπλοκής με οικονομικά συμφέροντα και σκάνδαλα.  Συγκεκριμένα :

 • Το 13% των πολιτών πιστεύει ότι οι Οικολόγοι είναι μακριά από τη διαφθορά (το πιο ψηλό ποσοστό από όλα τα κόμματα κοινοβουλευτικά και μη) (Prime, Μάρτιος 21, Sigma)
 • Το 10% των πολιτών θεωρεί ότι οι Οικολόγοι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου (τρίτη θέση μαζί με το ΔΗΚΟ) (CYMAR, Μάρτιος 21, ANT1)
 • Μόνο το 1% των πολιτών (το πιο χαμηλό ποσοστό) θεωρεί ότι οι Οικολόγοι επηρεάζονται από οικονομικά συμφέροντα (CYMAR, Μάρτιος 21, ANT1)

 

Διεθνής διασυρμός της Κύπρου

Την ίδια ώρα, η αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς έχει διαβρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινεί διαδικασίες κατά της Κύπρου για «υπόσκαψη της ουσίας της Ευρωπαϊκής υπηκοότητας» (undermining the essence of European citizenship). Πριν από μερικά χρόνια μας κατηγορούσαν στην Ευρώπη για «παράδεισο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», σήμερα μας κατηγορούν για τα χρυσά διαβατήρια.

Σημειώνουμε επίσης ότι σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρο για το 2020:

 • Το 95 % θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα και το 60 % των ατόμων αισθάνονται ότι επηρεάζονται προσωπικά από τη διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή
 • Το 88% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο και το 48 % θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα

 

Τι προτείνουμε για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο:

Η διαφθορά και διαπλοκή έχει καταστεί μεγάλο καρκίνωμα για τον τόπο μας. Τα εκατομμύρια που χάνονται λόγω της διαφθοράς και της διαπλοκής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να έχουμε καλύτερη δημόσια παιδεία, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο οδικό δίκτυο, λιγότερους φόρους και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες, όπως κάνουν χώρες με χαμηλά ποσοστά διαφθοράς όπως στη Σκανδιναβία.

Χρειάζονται καθαρά χέρια και καθαρές πολιτικές για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό Κράτος Δικαίου. Για το σκοπό αυτό το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προτείνει:

 1. Να προωθηθεί η δημιουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία όμως να έχει πραγματικές και ουσιαστικές εξουσίες. Ο διορισμός των μελών της Αρχής κατά της Διαφθοράς να τυγχάνει της έγκρισης της Βουλής.
 2. Να ψηφιστεί η νομοθεσία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers). Εκκρεμεί πρόταση νομού του Κινήματος και νομοσχέδιο στη Βουλή.
 3. Διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα/Β. Γενικού Ελεγκτή από την Νομική Υπηρεσία. Τροποποίηση του Συντάγματός ώστε ο διορισμός του Γενικού Εισαγγελέα/Β. Γενικού Εισαγγελέα, να εγκρίνεται από τη Βουλή. Να υπάρχει ασυμβίβαστο με θέσεις σε κόμμα ή άλλον πολιτικό διορισμό ή αξίωμα Να ισχύει ο περιορισμός θητειών. Να κατοχυρωθεί η οικονομική ανεξαρτησία του θεσμού.
 4. Ο διορισμός του Γενικού Ελεγκτή/ Β. Γενικού Ελεγκτή να εγκρίνεται από τη Βουλή.. Να κατοχυρωθεί η οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Να υπάρχει ασυμβίβαστο με θέσεις σε κόμμα ή άλλον πολιτικό διορισμό ή αξίωμα και περιορισμός θητειών.
 5. Να ψηφιστεί η νομοθεσία για τη λειτουργιά των επαγγελματιών άσκησης επιρροής (lobbying).
 6. Να τροποποιηθεί εκ βάθρων η νομοθεσία για το “ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ” για όλους τους αξιωματούχους (ΠΕΠ).  Να συνδεθεί με τη φορολογική δήλωση (capital statement). Να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμπλέκονται τα ΠΕΠ στην διαδικασίας υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων.  Να υπάρχουν αυστηρές ποινές για παραβίαση της νομοθεσίας.
 7. Να συσταθεί επιτροπή στη Βουλή όπου θα μπορούν Βουλευτές να αναφέρουν ύποπτες πρόνοιες σε νομοσχέδια.
 8. Να εφαρμοστεί ο περιορισμός των θητειών για όλους τους αξιωματούχους.
 9. Να εκπίπτει όλων των κρατικών ωφελημάτων όποιος αξιωματούχοςβρεθεί ένοχος για πράξη διαφθοράς ή διαπλοκής.
 10. Να ενισχυθούν σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης οι δομές εσωτερικού ελέγχου.
 11. Να αλλάξει η μέθοδος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την εισαγωγή της μεθόδου της «συμπληρωματικής ή δευτερεύουσας ψήφου»
 12. Να απαγορευτεί ο διορισμός κομματικών στελεχών στα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Να καταργηθούν οι κομματικές λίστες.
 13. Να καθιερωθεί το ασυμβίβαστο και το ανακλητό σε όλα τα πολιτικά αξιώματα.  Να καθιερωθούν θεσμοί λογοδοσίας και δήλωσης προσωπικού συμφέροντος.
 14. Να καταστεί υποχρεωτική η συμμόρφωση των οργάνων της διοίκησης στις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 15. Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις ερευνητικές επιτροπές κατά τρόπο που να αντιμετωπίζεται με επάρκεια η σύγκρουση συμφέροντος και η δεσμευτικότητα των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών.
 16. Τροποποίηση του περί κομμάτων νόμου ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να μην επιτρέπονται οι χρηματοδοτήσεις από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.