Συνάντηση με τη βουλεύτρια των Πρασίνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου του Κρατιδίου της Έσσης, Katy Walther, πραγματοποίησε χθες, 18 Μαΐου 2022, η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το προσφυγικό – μεταναστευτικό και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αυξημένες ροές.

Αφού εξήγησε τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο, η κα. Ατταλίδου, ζήτησε από την εκπρόσωπο των Πρασίνων να στηρίξουν, μέσω του γερμανικού κοινοβουλίου, τις προσπάθειες διαχείρισης του ζητήματος, εστιάζοντας σε τρεις πυλώνες:

– Στη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και αποτελεσματικής πολιτικής ασύλου, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Στην άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, αξιοποιώντας την επιρροή της Γερμανίας, με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, όπως και τον τερματισμό οποιονδήποτε ενεργειών εντατικοποιούν τις μεταναστευτικές ροές δια μέσου της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

– Στην προώθηση της ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής με σκοπό την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών ροών καθώς επίσης και την διευκόλυνση του επαναπατρισμού, όσων δεν δικαιούνται άσυλο, με την ανάληψη της ευθύνης, κεντρικά, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί η διαδικασία αυτή να επαφίεται αποκλειστικά στα κράτη-μέλη.

Η χθεσινή συζήτηση, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία συμμετέχει η κα. Ατταλίδου, στις 8 Απριλίου 2022, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου του Γερμανικού Κρατιδίου της Έσσης, με θέμα τα ζητήματα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.