Αύριο συμπληρώνονται 99 χρόνια από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της πιο άγρια φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν ξεχνά την Ποντιακή Γενοκτονία και ζητάει να καταστεί η 19η Μαΐου ως Επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου. Ο πρόεδρος του Κινήματος και βουλευτής, κ. Γιώργος Περδίκης, με επιστολή του, καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, να ψηφιστεί η σχετική πρόταση νόμου την οποία έχει ήδη καταθέσει και η οποία εκκρεμεί από το 2014.

Σημειώνεται ότι σε απάντηση του υπουργείου Παιδείας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Περδίκη, πληροφορήθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία μας, έχει ποντιακή καταγωγή. Αυτό το ποσοστό φτάνει το 11.8% επί των αλλοδαπών παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το 18% στο Λύκειο.

Στην Κύπρο που βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι ημέρα μνήμης και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν κατά την εισβολή του 1974. Είναι λοιπόν υποχρέωση μας, όχι μόνο έναντι των νεκρών, αλλά κυρίως έναντι των νέων ανθρώπων και μελλοντικών πολιτών αυτής της χώρας, να τιμήσουμε ιδιαίτερα την 19η Μαΐου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Ποντιακός Σύλλογος «Μεταμόρφωσης» στο πάρκο του «Ποντιακού Ελληνισμού» Αγίου Δομετιού το Σάββατο 19 Μάϊου και ώρα 5:00 μ.μ. όπου θα καταθέσει στεφάνι και ακολούθως μιλήσει προς τιμή των νεκρών της γενοκτονίας των Ποντίων.