Δηλώσεις βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, πρόεδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Εμείς θα υποστηρίξουμε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που επιβάλλει βαριές ποινές για όσους εργοδότες επιχειρούν να εργοδοτήσουν κοινοτικούς εργαζόμενους με υποδεέστερες συνθήκες εργασίας. Όσοι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αμείβοντας κοινοτικούς εργαζόμενους με πιο χαμηλούς μισθούς, ουσιαστικά επηρεάζουν τους Κύπριους εργαζόμενους.

Είναι μια διπλή αδικία, αδικία προς τον κοινοτικό εργαζόμενο γιατί αμοίβεται με λιγότερα λεφτά, αλλά και αδικία προς τον Κύπριο εργαζόμενο, γιατί αυτές τις θέσεις τις υποαμοιβωμενες τις καταλαμβάνουν τελικά κοινοτικοί εργαζόμενοι, εις βάρος Κυπρίων εργαζομένων.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και είναι λάθος η τροπολογία του κυβερνώντος κόμματος, την οποία δε θα την υποστηρίξουμε, αλλά θα υποστηρίξουμε τη θέση της κυβέρνησης για αυστηρές ποινές για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τους κοινοτικούς εργαζόμενους.

H ποινή είναι διοικητικό πρόστιμο, το οποίο επιβάλλεται από μια επιτροπή, όχι μόνο από τον διευθυντή, στην οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος εργοδότης να προσφύγει, να εκφράσει τη δική του άποψη και βεβαίως να έχει μια δίκαιη προσέγγιση αν δεν είναι ικανοποιημένος.
Αν δεν είναι ικανοποιημένος από το πρόστιμο μπορεί, επίσης, να προσφύγει στα δικαστήρια, εις βάρος της διοικητικής απόφασης της επιτροπής.