Το νέο φονικό στο Γέρι με θύμα αυτή τη φορά 29χρονο, αποδεικνύει την ανεπάρκεια του κράτους στον έλεγχο οπλοφορίας, όπως και την έλλειψη ικανοποιητικών δομών για την ψυχική υγεία. Θεωρούμε πως το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους και ψυχομετρικές εξετάσεις, πριν από την οποιαδήποτε αδειοδότηση οπλοφορίας.

Σε δηλώσεις της η Μαρία Κολά μέλος της Πολιτικής Επιτροπής αναφέρει πως: «Επαναλαμβάνουμε πως η Βουλή πρέπει να μελετήσει και να προχωρήσει άμεσα τα σχετικά νομοσχέδια που εκκρεμούν για τις διαδικασίες και τους ελέγχους άδειας οπλοκατοχής, καθώς και την προσθήκη απαραίτητων δικλίδων για την αφαίρεση όπλων ή άλλων επιθετικών οργάνων από άτομα με επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά από την πρώτη φορά που το αποδεικνύουν».

Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αντιληφθούν πως η κατάσταση χρήζει άμεσου χειρισμού και είναι άκρως σημαντική η κατάσχεση όπλων ή άλλων επιθετικών οργάνων, από όσα άτομα έχουν καταγεγραμμένο ποινικό μητρώο ή έχουν διαγνωστεί με σοβαρό νόσημα ψυχικής υγείας, καθώς και από όσα άτομα καταγγέλλονται ή/και έχουν καταγγελθεί για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.