Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε πως η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι θα προωθηθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά και για διαφάνεια σε ένα κράτος δικαίου.

Οι πολιτικές και οι προτάσεις πρέπει να έχουν πράσινο χρώμα. Η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη οικονομία πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης εάν επιζητεί πραγματικά την απορρόφηση των κονδυλίων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις και έχουμε συμβάλει στην διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας που με τόση περηφάνια παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αυτό που δεν πρέπει να διαφεύγει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ότι η Κυπριακή πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) οφείλει να διαχειριστεί με πλήρη διαφάνεια και χωρίς διαπλοκή/διαφθορά  το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως έχει διαμηνύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά η Κύπρος θα βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν θεσπιστεί για την ορθολογιστική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δεινοπάθησαν από τον κορωνοϊό λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΠΟΒΕΚ η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των αυτεργοδοτούμενων κρίνει τα μέχρι σήμερα μέτρα για στήριξη της οικονομίας ως μη επαρκή.

Ευελπιστούμε η οικονομική ένεση της οικονομίας να αποτελέσει τη βάση για να πραγματοποιηθεί η πολιτική βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Υπενθυμίζουμε ότι με τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για μετατροπή της κυπριακής οικονομίας σε πράσινη οικονομία, δημιουργούνται χιλιάδες μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και όχι βραχυπρόθεσμες οικονομικές ενέσεις, μιας οικονομίας που βρίσκεται διαρκώς στον αναπνευστήρα.

Λεφτά όμως σημαίνει και ευκαιρία για διαπλοκή και διαφθορά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η παροχή του ενός δισεκατομμυρίου ευρωπαϊκής βοήθειας συνδέεται με την προώθηση μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης GRECO για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι με την ΕΕ και την κοινωνία και να αφήσει τις κενές περιεχομένου διακηρύξεις για την αντιμετώπιση της διαφθορέας και της διαπλοκής.

Πράσινη ανάπτυξη με λερωμένα χέρια δεν γίνεται.