Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρεί πως τα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων που εξήγγειλε εχθές ο υπουργός Οικονομικών, φαίνεται να έχουν ενσωματώσει κάποιες από τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης. Σίγουρα θεωρούμε θετικό στοιχείο την περίληψη ενός ποσού 100 εκ. για απευθείας βοήθεια των μικρών επιχειρήσεων. Αλλά αυτό το ποσό κρίνεται εξ αντικειμένου ως μη ικανοποιητικό για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Για εμάς – και την Ε.Ε – βασική ανάγκη είναι η τεχνολογική και περιβαλλοντική μεταρρύθμιση των επιχειρήσεων.  Με τέτοια πενιχρά πόσα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.  Η εξαγγελία μοιάζει με το “δώρο της παρηγοριάς”.

Είναι από καιρό που υπενθυμίζουμε τις πολιτικές διακηρύξεις της Ε.Ε. για την πράσινη συμφωνία και τονίζουμε τις πρόσφατες  δηλώσεις ηγετικών στελεχών της Ένωσης ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην περιβαλλοντική και τεχνολογική ανάπτυξη.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις σε τράπεζες για την παροχή δανείων παραμένουν δύο σοβαρές διαφορές με την Κυβέρνηση και κάποιες ασάφειες. Βασικό εμπόδιο είναι η συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων στο σχέδιο – στις οποίες θα παραχωρηθούν 200 εκ. ευρώ – και η πρόταση για συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών θα περιμένουμε τη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και θα καταθέσουμε τις τροπολογίες μας ενώπιον των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κι ας αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες. 

Είναι θετικό πως η Κυβέρνηση αποφάσισε – επιτέλους – να ενσωματώσει στα πακέτα μέτρων της και το θέμα των ενοικίων. Θέση μας είναι πως άργησε. Τα ενοίκια ήταν από τις πρώτες αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν για στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτούμενων. Επίσης αμφιβάλλουμε αν χωρίς επιδότηση μπορεί το μετρό αυτό να είναι επιτυχημένο.