Εμπαίζει κυριολεκτικά την νοημοσύνη μας ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προσπαθεί να γλιστρήσει από την πραγματικότητα, ερμηνεύει το πλαίσιο Γκουντέρες κατά το δοκούν και περιπλέκει τα δεδομένα σε μια προσπάθεια σπατάλης χρόνου μέχρι τις εκλογές της Τουρκίας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να επανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών. Ο Ερντογάν, αν και νικητής στις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να κερδίζει την παντοδυναμία της χώρας και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να θέλει να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα πέραν των εκλογών σε αυτή την περίοδο. Το πιο πιθανόν η στάση του Ερντογάν θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές να είναι το ίδιο αδιάλλακτη.

Αντί η κυπριακή ηγεσία να θέσει ως στόχο την επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό πάνω σε νέα διεκδικητική βάση, δίνει στον κ. Ακιντζί την τέλεια αφορμή προς την κατεύθυνση της χρονοκαθυστέρησης, εφόσον αναλώνεται σε μια άνευ ουσίας αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ για το πλαίσιο Γκουντέρες. Το ΑΚΕΛ από την άλλη αναλώνεται σε μια εξαντλητική υποστήριξη των θέσεων του κ. Ακιντζί που δίνει άλλοθι στην τουρκική αδιαλλαξία.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν συμφωνεί με τη στάση που τηρούν η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Θεωρούμε ότι πολλές των συγκυριών επιτρέπουν στην χώρα να αναπτύξει πολιτικές, συμμαχίες και σχέδια δράσης που θα αποδυναμώσουν την Τουρκία αλλά και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία στα όσα ζητούν, ενώ ταυτόχρονα ενδέχεται να αναδείξουν και το πραγματικό πρόσωπο της ηγεσίας Ερντογάν.

Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε την επιθυμία συνεργασίας ENI – TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοίνωνε ότι ξεκινά γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η πρωτοβουλία των Κυπρίων ευρωβουλευτών για πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία φαντάζει ως μια από τις λίγες ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση.