Εκατό είκοσι ένας συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα της «Helios». Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, παιδιά έμειναν ορφανά.

Οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να βλέπουν τους ένοχους ατιμώρητους. Βαριές οι ευθύνες και για όσους χειρίστηκαν το θέμα των ποινικών ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα και οδήγησαν την εκδίκαση της υπόθεσης στο πλημμελειοδικείο στην Ελλάδα αντί στο κακουργιοδικείο στην Κύπρο.

Ακόμα και χρόνια μετά την τραγωδία οι συγγενείς των θυμάτων έζησαν άλλη αδικία.

Αρκετοί από τους συγγενείς των θυμάτων της Ήλιος διαμαρτυρήθηκαν ότι με το κούρεμα των καταθέσεων έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που τους καταβλήθηκε ως αποζημίωση. Τον Ιούλιο του 2018 ο τέως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών είχε ζητήσει όπως στο πλαίσιο της προετοιμασίας του νομοσχεδίου για το ταμείο αλληλεγγύης το οποίο για τα θύματα της οικονομικής κρίσης, το οποίο ψήφισε η Βουλή, να υπάρξει πρόνοια που να αφορά την κατά προτεραιότητα αποζημίωση των θυμάτων της «Helios».

Μετά από μια τέτοια τραγωδία έχουμε ευθύνη σαν πολιτεία να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον θέματα ασφάλειας πτήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάλογα τραγικά συμβάντα. Αυτό ισχύει και για τις αδειοδοτημένες αεροπορικές εταιρείες στην Κύπρο αλλά και για τα Κυπριακά αεροδρόμια.

Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα ασφάλειας των πτήσεων στην περιοχή μας, το οποίο έχει ήδη επισημανθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, είναι η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Η Κυβέρνηση οφείλει να κρατά ψηλά στις προτεραιότητες της την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου θέματος ασφάλειας των πτήσεων στην περιοχή μας, μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Η αεροπορική τραγωδία της «Helios» έφερε στην επιφάνεια τις κακοδαιμονίες της δημόσιας διοίκησης, την έλλειψη πρόβλεψης και πρόνοιας, την απουσία ανάληψης ευθύνης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τη πρέπουσα προσοχή. Πρόκειται, δυστυχώς, για τις ίδιες διαπιστώσεις που κάναμε όλοι λίγα χρόνια μετά, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν την έκρηξη στο Μαρί και τα οποία κατέγραψε η έκθεση της μονομελούς Επιτροπής.