Κόλαφο για την Τουρκία αποτελεί το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όπως φαίνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών και της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία, η οποία για το 2017 φθάνει τα 636,4 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση είναι καταπέλτης και περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην Τουρκία, για το Κυπριακό τηρούνται προς έκπληξη μας ίσες αποστάσεις. Αποφεύγεται η αναφορά στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, στην παρουσία του τουρκικού στόλου στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην έκδοση αλλεπάλληλων οδηγιών NAVTEX και στις έρευνες του «Μπαρμπαρός» ανοικτά της Κύπρου.

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν ενημερώσει επαρκώς τους εταίρους μας για τις τουρκικές προκλήσεις. Πρόκειται για μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία, αφού θα μπορούσε να υπάρχει στην έκθεση η πραγματική προσέγγιση της κατάστασης και η καταδίκη της Τουρκίας.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει τις ευθύνες του και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τώρα που προτάσσεται ως εναλλακτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διευρυμένη τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, αυτή να περνάει μέσα από υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως να υπάρξει προϋπόθεση για εφαρμογή των προηγούμενων υποχρεώσεων της Τουρκίας που προκύπτουν από την υφιστάμενη συμφωνία τελωνειακής Ένωσης.