ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην Κύπρο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ευημερία των κατοικίδιων ζώων. Δεν υπάρχει φιλοζωική συνείδηση. Πολλοί άνθρωποι βασανίζουν τα ζώα, τα εγκαταλείπουν αβοήθητα, άρρωστα ή τραυματισμένα. Συχνά οι κυνηγοί εγκαταλείπουν τα νεαρά σκυλιά τους, όταν δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους. Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων τα εγκαταλείπουν μόλις τα βαρεθούν. Σκύλοι, γάτοι και γαϊδούρια, αφήνονται να πεθάνουν αβοήθητα.

Χιλιάδες σκύλοι και άλλα ζώα εγκαταλείπονται κάθε χρόνο. Τα ζώα αυτά προκαλούν ζημιές στις περιουσίες, μεταφέρουν ασθένειες και καθίστανται επικίνδυνα. Το κενό ανέλαβαν να συμπληρώσουν εθελοντικές οργανώσεις και άτομα. Προσπαθούν, με ελάχιστα μέσα και λιγοστή οικονομική βοήθεια από το κράτος, να λειτουργήσουν καταφύγια ζώων. Δεν είναι η καλύτερη λύση. Τα ζώα στοιβάζονται σε χώρους που είναι αδύνατον να είναι ικανοποιητικοί. Οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι που σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η ευθανασία.

Ο ρόλος των καταφυγίων δεν πρέπει να είναι να αποτελούν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τα αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα ζώα, πριν οδηγηθούν στο θάνατο. Πρέπει να σταματήσει η εγκατάλειψη των ζώων. Πρέπει να αλλάξει και εφαρμοστεί ο νόμος περί σκύλων και να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο και για τα άλλα κατοικίδια ζώα, που να μην επιτρέπει την εγκατάλειψη ζώων. Τα καταφύγια ζώων πρέπει να λειτουργούν ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας ζώων που έχουν χαθεί ή ζώων που τραυματίστηκαν ή αρρώστησαν.