Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την απαρέσκεια και την έκπληξη του για την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή να εγκαταστήσει 2 χιλιόμετρα συρματόπλεγμα στην γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή Αυλώνας – Αστρομερίτη. Επιπλέον καταδικάζουμε απερίφραστα την χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης» σε επίσημη ανακοίνωση Υπουργείου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπογραμμίσει σε ψηφίσματα του ότι είναι μη δόκιμος ο όρος αυτός και καλεί τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τον όρο «παράτυπος μετανάστης» και «παράτυπη μετανάστευση».  Το να επιμένει η κυβέρνηση κράτους μέλους της ΕΕ να χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης»,  που χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά, δεν την τιμά!

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ενόψει των εκλογών χρησιμοποιεί την μετανάστευση για να αλιεύσει ψήφους σε θολά νερά!  Υιοθετώντας αυτό το μέτρο  στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα σε κάποιους, όσον αφορά τον τρόπο  διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ  στην πραγματικότητα το μέτρο αυτό πέραν του υπέρμετρου κόστους και δυσκολίας εφαρμογής του, αποτυγχάνει παταγωδώς να πετύχει τον στόχο που διατείνεται πως θέλει να πετύχει. Πως ακριβώς θα σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές τα συρματοπλέγματα σε 11 χιλιόμετρα από τα 300 χιλιόμετρα της γραμμής αντιπαράταξης;  Σκοπεύει ο κ. Νουρής να καλύψει όλη την έκταση της γραμμής αντιπαράταξης; Μέσα από τα βουνά της Μαραθάσας και Τηλλυρίας μέχρι τις θάλασσες του Πύργου και της Αμμοχώστου; Να υπενθυμίσουμε ότι, είτε υπάρχει συρματόπλεγμα είτε οδόφραγμα είτε τοίχος, όποιο άτομο το προσεγγίσει και αιτηθεί άσυλο θα πρέπει να τύχει υποδοχής και φιλοξενίας και να εξεταστεί δεόντως η αίτηση του, βάσει και της Συνθήκης της Γενεύης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Ποιο το όφελος δηλαδή της δημιουργίας της οποιαδήποτε μορφής φραγής;

Η δε παράπλευρη απώλεια της ελεύθερης εισόδου των αγροτών της περιοχής στα χωράφια τους στην Νεκρή Ζώνη και η ταφόπλακα στην επέκταση του αυτοκινητόδρομου Κοκκινοτριμιθιάς – Αστρομερίτη δεν έχει απασχολήσει καθόλου τον κ. Νουρή. Κάποιος να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, που μόλις χθες υποσχόταν στους κοινοτάρχες της Σολιάς ότι θα τους κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο Ευρύχου – Λευκωσία. 

Το Κίνημα σκοπεύει να θέσει το θέμα για συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, για να ενημερωθεί αρμοδίως πόσο έχει κοστίσει το συγκεκριμένο έργο, ποιο είναι το τελικό αναμενόμενο κόστος και από ποιο κονδύλι έχει εγκριθεί για υλοποίηση, με δεδομένο ότι όλες οι αναπτυξιακές δαπάνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι σταυρωμένες από την Βουλή και η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για έγκριση δαπάνης για τέτοιο έργο. Επιπλέον, θέλουμε να ενημερωθούμε για την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συγκεκριμένη εξέλιξη, και συγκεκριμένα αν θα επηρεαστούν αρνητικά τα κονδύλια που διοχετεύονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.