Δηλώσεις της υποψήφιας βουλεύτριας Λευκωσίας κ. Μελίνας Μενελάου

Σήμερα, 26 Απριλίου συμπληρώνονται 35 χρόνια από το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ακόμη και σήμερα η Ευρώπη ανησυχεί για διασπορά ραδιενεργούς στακτής από την περιοχή του ατυχήματος.

Το 1986 ήταν το Τσέρνομπιλ, το 2011 η Φουκουσίμα, αύριο μπορεί το ατύχημα να συμβεί δίπλα μας. Ο τουρκικός πυρηνικός σταθμός, στο Άκκιουγιου, μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας, είναι ήδη υπό κατασκευή.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε εδώ στην Κύπρο με ελαφρότητα, γιατί συνιστά απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους του νησιού μας.

Εδώ και χρόνια τασσόμαστε εναντίον σε αυτό το έργο που μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος  και ασφάλειας, επηρεάζοντας ολόκληρο το χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ήδη βρισκόμαστε σε συντονισμό με οργανώσεις και συλλογικούς φορείς από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, σε ένα κοινό αγώνα για μια ελεύθερη από πυρηνικά Ανατολική  Μεσόγειο. Δυστυχώς, λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα μπορέσουμε ούτε φέτος να οργανώσουμε την καθιερωμένη πια κοινή αντιπυρηνική δράση με οργανωμένα σύνολα και από τις δύο πλευρές του νησιού μας.

Ευελπιστούμε να μην ξαναζήσουμε ακόμη ένα πυρηνικό ατύχημα.