Η αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην χθεσινή κοινή ανακοίνωση των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε που καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου καθώς και στο Αιγαίο όπως αναμενόταν ήταν ένα προκλητικό παραλήρημα και μια ξεκάθαρη πρόκληση προς την Ε.Ε. 

Σαφώς ενοχλημένη η Τουρκία αντιδρά βίαια σε κάθε καταδικαστική ανακοίνωση. 

Από την άλλη όμως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μέσα από το προκλητικό παραλήρημα της Τουρκίας προκύπτουν κάποιες πίκρες αλήθειες. Όντως οι καταδίκες των Ευρωπαίων είναι στείρες γιατί δεν παράγουν αποτέλεσμα. Ποτέ επιτέλους οι Ευρωπαίοι θα μετακινηθούν από τις φραστικές καταδίκες στα έργα; Ποτέ θα επιβάλουν κυρώσεις; Αντί να καρποφορεί η συμπαράσταση τους στην Κύπρο και Ελλάδα, παρατηρούμε να στηρίζουν έμπρακτα την Τουρκία και να την θωπεύουν ασταμάτητα, ενώ αυτή συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε Ιράκ, Συρία, Κύπρο, Ελλάδα και Λιβύη (κι όχι μόνο).  

Οι Τούρκοι ειρωνεύονται την Ε.Ε ότι δεν μπορεί να σταθεί ουσιαστικά αλληλέγγυα στην Κύπρο ούτε καν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αφήσει τις σεμνοτυπίες και το πολιτικό Σαβουάρ βιβρ και να ζητήσει από τους ηγέτες της Ε.Ε να τοποθετηθούν έναντι της τούρκικης προκλητικότητας που τους αφορά άμεσα πλέον.