Η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές στη συνεργασία των κοινωνικών κινημάτων με το οικολογικό κίνημα επιβεβαιώθηκε και στις χθεσινές τοπικές εκλογές.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μαζί με τις συνεργαζόμενες ομάδες πολιτών κατάφεραν να εκλέξουν τους διπλάσιους δημοτικούς συμβούλους από τις τοπικές εκλογές του 2011.

Από τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους το 2011, σήμερα μετράμε σήμερα οκτώ στους δήμους Στροβόλου, Λευκωσίας, Λακατάμιας, Τσερίου, Αγίου Δομετίου, Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου και Πέγειας.

Ο διπλασιασμός των εκπροσώπων των οικολόγων και των συνεργαζόμενων πολιτών είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Παράλληλα σημαντική είναι και η αύξηση του αριθμού των μελών μας ή των φίλων μας που έχουν εκλεγεί σε κοινοτικές αρχές και κοινοτάρχες.

Σε ότι αφορά την εκλογή δημάρχων υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα τόλμησε για πρώτη φορά να καταθέσει ανοικτά με στελέχη του δύο υποψηφιότητες κόντρα στην γενική υποκρισία όπου κομματικοί υποψήφιοι παρουσιάζονταν ως τάχα ανεξάρτητοι. Οι δύο υποψηφιότητες του Κινήματος σε επίπεδο δημάρχων κινήθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η Έφη Ξάνθου στο δήμο Αγλαντζιάς και ο Χρίστος Ιωσηφίδης στο δήμο Αθηένου έδωσαν έναν τίμιο αγώνα και είχαν ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα, πολύ πέραν των αντίστοιχων κομματικών ψήφων.

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα στήριξε υποψηφιότητες με βάση τοπικά κριτήρια που δεν είχαν σχέση με την εκλεξιμότητα και μακρυά από το οποιοδήποτε αλισβερίσι.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση για την εκλογή στο δήμο Στροβόλου του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και στη Λεμεσό του Νίκου Νικολαΐδη, οι οποίοι έτυχαν της πλήρους υποστήριξης του κινήματος.

Επίσης, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι Πάφου κ. Φαίδωνος Φαίδωνος, Ιδαλίου κ. Λεόντιος Καλλένος, Γεροσκήπου κ. Μιχάλης Παυλίδης, Πέγειας κ. Μαρίνος Λάμπρου, Ακανθού κυρία Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ, Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής και Λιβαδίων κ. Μάριος Αρμένης, στηρίχθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Τέλος, οι κοινοτάρχες που στηρίξαμε και εκλέγησαν είναι στα Ανάγυια ο Δρ Κωνσταντίνος Στυλιανίδης, στην Ευρύχου ο κ. Ξενοφών Ξενοφώντος, στο Καράκουμι η κ. Χλόη Νικολάου και στη Γιόλου η κ. Αστέρω Κροταλία.

Ως Κίνημα θα παραμένουμε σταθερά στον αγώνα μας για μία καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση, για καθαρές πόλεις και πράσινη ανάπτυξη.

Η επόμενη μέρα των τοπικών εκλογών ξημερώνει και μαζί της φέρνει πολλές ευθύνες και προκλήσεις. Τα ψέματα έχουν τελειώσει. Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Τα σκάνδαλα και η κακοδιαχείριση να σταματήσουν. Να επικρατήσει επιτέλους ευνομία και διαφάνεια στη διοίκηση των τοπικών θεμάτων.

Αυτές είναι οι υποχρεώσεις των νέων τοπικών αρχών.