Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχτεί τον οδικό χάρτη του Ακιντζί και την πενταμερή με διευρυμένη ατζέντα αναρωτιόμαστε τι έχουν να συζητήσουν οι διαπραγματευτές, στις συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα.

Ο στόχος της Τουρκίας έχει επιτευχθεί για συζήτηση όλων των θεμάτων σε μια τελική συνάντηση. Το πιο πιθανόν είναι ότι οι Τούρκοι θα ροκανίζουν το χρόνο για να έρθει η ώρα της πενταμερούς.

Θα πρέπει να επιμείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ίδια γραμμή με την Αθήνα σε ότι αφορά τις εγγυήσεις και να μην κάνει βήμα πίσω. Η ενέργεια του προέδρου να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μια πενταμερή είναι εξαιρετικά επιζήμια για την ενότητα του μετώπου Κύπρου – Ελλάδας.

Παράλληλα προβληματίζει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», όπου περιγράφει την ελληνοκυπριακή φόρμουλα για τη Μόρφου σύμφωνα με την οποία, προτείνεται να μη μετακινηθεί ο σημερινός πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης και παράλληλα να επιστρέψουν και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση προβλέπει ότι εάν οι ιδιοκτήτες δεν θα θέλουν να επιστρέψουν, να μπορούν οι χρήστες να παραμείνουν στις περιουσίες.

Να εφαρμοστούν δηλαδή τα κριτήρια για το περιουσιακό που θα ισχύσουν για τις κατεχόμενες περιοχές. Τελικά δηλαδή με την πρόταση του κ. Αναστασιάδη η Μόρφου θα μετατραπεί σε μια νέα Κομοτηνή, με ότι αυτό συνεπάγεται.