ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

 

Λευκωσία, 13 Οκτωβρίου 2017

Κύριο Γιώργο Περδίκη

Πρόεδρο Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών

Λευκωσία

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και γραπτώς για την πρόσκλησή σας να παραστώ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, όπου είχα την ευκαιρία να αναπτύξω το γενικό πλαίσιο των θέσεων μου σχετικά με το παρών και, κυρίως, το μέλλον της πατρίδας μας σε όλους τους τομείς, αλλά και να ακούσω τις απόψεις και τους προβληματισμούς των στελεχών της ανώτατης ηγεσίας του Κινήματος σας.

Πριν προχωρήσω, θέλω να επαναλάβω την επιθυμία, τόσο εμένα προσωπικώς όσο και των Δυνάμεων της Αλλαγής που με τιμούν με τη στήριξή τους, να πετύχουμε τη στήριξη και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουμε για αλλαγή, αξιοπιστία και ελπίδα.

Πέρα από τους δεσμούς συνεργασίας και κοινής δράσης των πολιτικών χώρων από τους οποίους προερχόμαστε, δεσμοί οι οποίοι θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, έχω την άποψη ότι μας συνδέει και η κοινή εκτίμηση ότι οι διακυβερνήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων οδήγησαν σε επικίνδυνα μονοπάτια τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και επηρέασαν αρνητικά τους θεσμούς, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας, με αποτέλεσμα τις δυσμενείς συνέπειες που βιώνει ο κυπριακός λαός, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Τους προηγούμενους μήνες είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στη βάση των Προγραμματικών Θέσεων του Κινήματος, τις οποίες μου είχατε αποστείλει. Στη βάση αυτού του Πλαισίου Προγραμματικών Θέσεων άλλωστε, ανέπτυξα τις απόψεις μου ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και απάντησα στις ερωτήσεις που μου υποβλήθηκαν. 

Κυπριακό

 

Σε σχέση με το Κυπριακό, επαναλαμβάνω αυτό που δήλωσα τόσο ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, όσο και στα ΜΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση μας στις 31 Μαΐου 2017, ότι συμφωνώ με το Πλαίσιο Προγραμματικών Θέσεων για το Κυπριακό. Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσω ότι αυτό το πλαίσιο θέσεων λήφθηκε υπόψη, μαζί ασφαλώς και με τις θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύη και του Κινήματος «Μήνυμα Ελπίδα» που ήδη στηρίζουν την υποψηφιότητα μου, στην εκπόνηση της ολοκληρωμένης Νέας Στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Λύση του Κυπριακού, την οποία ήδη παρουσίασα στον Κυπριακό λαό την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017. Η εκπόνηση και αναλυτική παρουσίαση αυτής της Νέας Στρατηγικής συνιστά κομβικής σημασίας αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε το ρόλο και τη λειτουργία της πολιτικής στη χώρα μας και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διακυβέρνησης της επόμενης πενταετίας.

Εσωτερική διακυβέρνηση

 

Σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση, δηλαδή με όλους τους τομείς πέραν του Κυπριακού, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Πλαίσιο Συμφωνίας μας, θα συμβάλει στην εκπόνηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης το οποίο τυγχάνει επεξεργασίας από εμένα, τους συνεργάτες μου στο Εκλογικό Επιτελείο και τους αρμόδιους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύης και του Κινήματος «Μήνυμα Ελπίδας».

Όπως αντιλαμβάνεστε, στην ευκταία περίπτωση στήριξης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην υποψηφιότητά μου, στις 15 Οκτωβρίου 2017, θα έχετε τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής στη διαδικασία εκπόνησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης.

 

Πλαίσιο Προγραμματικών Θέσεων για το Κυπριακό

 

Βασικές αρχές

 

Το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των αρχών του Ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Δεν είναι πρόβλημα που δημιούργησαν οι εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές ανάμεσα στις κοινότητες και τις ομάδες του πληθυσμού των Κυπρίων. Λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο όταν οδηγεί σε  άρση της αδικίας, επαναφορά της φυσικής τάξης πραγμάτων και στο σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες. Οι πρόνοιες του σχεδίου λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι μεν βιώσιμες και λειτουργικές, αλλά πρέπει επίσης να είναι σύννομες και συμβατές με τις πιο πάνω αξίες και κανόνες.

Επιθυμούμε τη σύντομη λύση του Κυπριακού προβλήματος μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Δεν θεωρούμε ότι η συνέχιση της παρούσας κατάστασης είναι προς το συμφέρον του Κυπριακού λαού. Οι βασικές αρχές για τη λύση του Κυπριακού είναι:

  • Κύριο στοιχείο της λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι το ενιαίο του Κυπριακού χώρου, του λαού, της κοινωνίας, της οικονομίας κ.ο.κ. Η λύση πρέπει να προνοεί ένα κράτος, με μία και μοναδική διεθνή προσωπικότητα, μία και αδιαίρετη κυριαρχία, ένα λαό και μία ιθαγένεια, μία ενιαία οικονομία, κοινωνία και οικοσύστημα, δίκαιη εκπροσώπηση των εθνικών κοινοτήτων στα συλλογικά όργανα διοίκησης σε ένα κράτος δικαίου και σύστημα δικαιοσύνης βασισμένο στις Ευρωπαϊκές αρχές και τους μηχανισμούς ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχεία απαραίτητα για την κατοχύρωση της βιωσιμότητας οποιασδήποτε λύσης.
  • Ο γεωγραφικός διαχωρισμός των Κυπρίων με βάση την καταγωγή ή τη θρησκεία, δεν μπορεί να στηρίξει μια ειρηνική προοπτική για την Κύπρο και την περιοχή και συνεπώς δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων αλλά μόνο τα σχέδια της Τουρκίας. Στη βάση αυτή η ύπαρξη εσωτερικών συνόρων ουσιαστικά νομιμοποιεί τα δεδομένα της κατοχής του εποικισμού και της διαίρεσης και ως εκ τούτου καθιστά τη λύση μη βιώσιμη και μη λειτουργική.
  • Η αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων είναι απαραίτητο να γίνει πριν από την εφαρμογή της συμφωνημένης λύσης. Επιβάλλεται η κατάργηση όλων των ξένων εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και των Βρετανικών Βάσεων.
  • Λυδία λίθος της λύσης του Κυπριακού αποτελεί η κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι απαραβίαστο. Το λεγόμενο δικαίωμα των σημερινών χρηστών των περιουσιών δεν μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα με το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη.
  • Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Ως θέμα αρχής λοιπόν κανένας Τούρκος έποικος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί πριν από τη λύση του Κυπριακού ή μέσα από τις πρόνοιες της συμφωνίας. Απαιτούμε τη μη συμμετοχή των εποίκων στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού (π.χ. δημοψήφισμα).

Συνεπώς ο σεβασμός των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ανεξαρτησία και η κατάργηση κάθε ξένης επέμβασης, πρέπει να είναι τα κύρια και απαραβίαστα στοιχεία της λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Τι προτείνουμε

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω καταθέτουμε τις πιο κάτω συγκεκριμένες εισηγήσεις:

  • Καθορισμός βασικών παραμέτρων λύσης του Κυπριακού (κόκκινες γραμμές) μέσω διαδικασίας λαϊκής συμμετοχής, όπου θα δικαιούνται να συμμετάσχουν όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Πρόταξη του θέματος της στρατιωτικής κατοχής και των εποίκων. Διεθνής κινητοποίηση για άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Απόρριψη του αιτήματος των Τούρκων για απόδοση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες.
  • Επανεξέταση των συγκλίσεων στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού στη βάση συλλογικών αποφάσεων και με τη βοήθεια ειδικών συνταγματολόγων, με στόχο την ανατροπή των διχοτομικών δεδομένων των συνομιλιών. Απόρριψη της λογικής των εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας.
  • Εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο τη δημοκρατική τροποποίηση του Συντάγματος, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο αποκλεισμός της παρθενογένεσης (συντακτική συνέλευση).
  • Ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τεχνικό επίπεδο στις συνομιλίες για να ελέγχεται η συμβατότητα των προτάσεων με το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό κεκτημένο (Ευρωπαϊκή λύση).
  • Πρόταξη της πρότασης για το λιμάνι της Αμμοχώστου, επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων στην πόλη και οικολογική ανοικοδόμηση (πράσινη Αμμόχωστος).
  • Να μελετηθούν τα δικαστικά μέτρα μέσω του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και άλλα διεθνή δικαστήρια. Άσκηση veto στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την υλοποίηση των όρων της υφιστάμενης συμφωνίας. Προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη για καταδίκη του εποικισμού από την Τουρκία.
  • Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών για την άσκηση πίεσης κατά της Τουρκίας. Άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας (veto) σε όλα τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
  • Αναβάθμιση της παρέμβασης της Κύπρου στη διαδικασία των Ευρω-Τουρκικών σχέσεων (π.χ. τελωνειακή ένωση) και πρόταξη στοιχείων της λύσης του Κυπριακού (π.χ. αποχώρηση στρατευμάτων, τερματισμός του εποικισμού και της πώλησης Ελληνοκυπριακών περιουσιών) ως προϋποθέσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
  • Προώθηση της πρότασης για απευθείας διαπραγμάτευση Κύπρου – Τουρκίας. Πρόσκληση σε διεθνείς οργανισμούς και προσωπικότητες να αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας – Τουρκίας.
  • Αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων (ενέργεια, φυσικό αέριο) για τη συγκρότηση ισχυρών πολιτικοστρατιωτικών συμμαχιών με χώρες της περιοχής, προς ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου δυνάμεων.
  • Υποστήριξη των αγώνων των Τουρκοκυπρίων για απεγκλωβισμό από τον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έλεγχο της Τουρκίας.
  • Διεθνής Διάσκεψη με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και διακριτή παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνο αφού υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα, ακόμα κι αυτό της ασφάλειας / εγγυήσεων, ή σύγκλιση σε βαθμό συμφωνίας. 

 Για ενίσχυση της θέσης της η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει:

  • Να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες πολιτικής αναβάθμισης του παράνομου καθεστώτος π.χ. απόρριψη του κανονισμού για το εμπόριο κλπ.
  • Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των προσπαθειών τερματισμού της παράνομης οικοδομικής ανάπτυξης των Ελληνοκυπριακών περιουσιών, της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία, της αναγνώρισης των παράνομων πανεπιστημίων των κατεχομένων κ.ο.κ.
  • Να καταγγελθεί η πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος των εγκλωβισμένων. Μέτρα στήριξης και επανεγκατάστασης των νόμιμων κατοίκων στην Καρπασία και στα Μαρωνίτικα χωριά (συμφωνία της Γ’ Βιέννης).
  • Να προωθηθούν οι προτάσεις για απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων π.χ. στην εντός των τειχών Λευκωσία και να προωθηθεί το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην Τηλλυρία και την Αθηένου.
  • Να παρθούν μέτρα για τον τερματισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής στα κατεχόμενα και ιδιαίτερα στον Πενταδάκτυλο και την Καρπασία.
  • Να καταγγελθεί η πολιτιστική καταστροφή των μνημείων στα κατεχόμενα. Να προωθηθούν σχέδια και προγράμματα αναβίωσης των μνημείων.
  • Να καταγγελθεί το σχέδιο δημιουργίας πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου απέναντι από την Κύπρο και προώθηση προγράμματος μέτρων αποτροπής της υλοποίησης των έργων.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλεται η συστράτευση όλων των δυνάμεων του Κυπριακού λαού. Προς αυτή την κατεύθυνση η νέος πρόεδρος πρέπει:

  • Να ενισχύσει την Υπηρεσία Αποδήμων και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα.
  • Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φερεγγυότητας των προσφύγων μέσω της ενίσχυσης του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών και της επίσπευσης και ενίσχυσης των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης των προσφύγων χωρίς διακρίσεις (π.χ. εκ μητρογονίας πρόσφυγες).
  • Να υιοθετήσει προτάσεις όπως η μεταφορά δικαιωμάτων ανάπτυξης από τα κατεχόμενα ή εφαρμογή προγραμμάτων αποκατάστασης για την απώλεια χρήσης από την Κυβέρνηση.
  • Να ενισχύσει οικονομικά τα προσφυγικά σωματεία, δήμους και κοινότητες.
  • Να ενισχύσει τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, με την επαναφορά της πλήρους σύνθεσης και με την υιοθέτηση κανονισμού λειτουργίας, την συγκρότηση δεξαμενών σκέψης και παραγωγής πολιτικών προτάσεων. Καθορισμός μηχανισμού δεσμευτικών αποφάσεων για τον διαπραγματευτή.
  • Να προτείνει στο Εθνικό Συμβούλιο να καθορίσει διαπραγματευτή για το Κυπριακό που θα αντικαταστήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες.
  • Να καταρτίσει σχεδιασμό αντιμετώπισης των νομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η ροή των αιτήσεων Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών γης στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων.
  • Να στηρίξει τις ευάλωτες περιοχές που γειτνιάζουν με την κατοχική γραμμή με προγράμματα εγκατάστασης νέων ζευγαριών και ειδικό καθεστώς κινήτρων.
  • Να εφαρμόσει δυναμική δημογραφική πολιτική με γενναία μέτρα ενίσχυσης της τεκνογονίας.
  • Να ενισχύσει την Εθνική Φρουρά. Στρατηγικός σχεδιασμός με έμφαση την αεροναυτική άμυνα και ασφάλεια. 
  • Να δημιουργήσει / ενισχύσει στρατιωτικές συμμαχίες με την Ελλάδα και γειτονικές χώρες, παροχή διευκολύνσεων και μόνιμη παρουσία φιλικών αεροναυτικών δυνάμεων.

Ελευθερία και ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον. Στόχος μας είναι μέσα από τη λύση του Κυπριακού προβλήματος να επιτυγχάνεται η οικοδόμηση μιας ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον Άνθρωπο και τα Δικαιώματά του.

Πλαίσιο Συμφωνίας

Οικονομία

Εισηγούμαστε:

  • Εισαγωγή και προώθηση πολιτικών για αειφόρο, κυκλική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης με στροφή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας: προώθηση της βιολογικής γεωργίας και προϊόντων με ονομασία προέλευσης, ενίσχυση της βιοτεχνίας και βιομηχανίας, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, φιλικών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
  • Προώθηση ήπιων μορφών τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας του νησιού αντί της προώθησης μαζικού τουρισμού.
  • Προστασία των μικρών και μεσαίων καταστηματαρχών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των υπεραγορών και πολυκαταστημάτων. Ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των υπεραγορών ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή το 2015.
  • Αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά τη φοροδιαφυγή. Θα πρέπει η φορολογία να είναι ανάλογη των τεκμηρίων διαβίωσης. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
  • Να ιδιωτικοποιηθεί το ΧΑΚ και να παύσει το κράτος να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του.
  • Ορθολογική διαχείριση του δημόσιου χρέους. Να προωθηθούν μελέτες και διαθρωτικές κινήσεις που αποσκοπούν στη μείωση του εξωτερικού και γενικά δημόσιου χρέους της χώρας.
  • Διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών, με ισοσκελισμένους κρατικούς προϋπολογισμούς, η σύνθεση των οποίων να ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
  • Να απαγορευθεί δια νόμου η –αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιακών στοιχείων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως οι ημικρατικοί οργανισμοί. Να προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός και η αποκομματικοποίηση τους.
  • Άμεση εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως έχει συμφωνηθεί, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, προκειμένου να εξαλειφθεί η κοινωνική ανισότητα στον τομέα της υγείας, να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δαπανών για την υγεία.  
  • Στήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας με αξιοποίηση του νεανικού επιστημονικού προσωπικού. 
  • Στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης θα γίνει μια επαναξιολόγηση και αναθεώρηση των μέτρων εξυγίανσης που αφορούσαν προγράμματα προώθησης κοινωνικής πολιτικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα επαναξιολογηθούν μεταξύ άλλων τα επιδόματα τέκνου, φοιτητών, πολυτέκνων, τρίτεκνων κλπ με στόχο την επαναφορά μέτρων κοινωνικής πολιτικής.
  • Την εκπόνηση και εφαρμογή συγκροτημένης πολιτικής για την πληθυσμιακή ανάπτυξη της χώρας, αντιμετώπιση της μετανάστευσης επιστημονικού προσωπικού και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με μέτρα στήριξης του θεσμού της οικογένειας. 
  • Άμεση επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μη θεσμικοί κάτοχοι αξιογράφων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. 
  • Δίκαιη ρύθμιση των παλαιών δανείων σε ελβετικό φράγκο και σε άλλο ξένο νόμισμα.
  • Κατάργηση διά νόμου όλων των καταχρηστικών ρητρών που λειτουργούν υπέρ των τραπεζών. Τροποποίηση της νομοθεσίας και ένταξη των τραπεζών στο νόμο περί τοκογλυφίας.
  • Δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση για να απαμβλυνθεί αποφασιστικά το πρόβλημα των εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε αυτό τον φορέα θα μεταφερθεί μια κρίσιμη μάζα μη-εξυπηρετούμενων δανείων («ΜΕΔ») έτσι ώστε:

  • Να μειωθεί η ανάγκη κεφαλαίων στα τραπεζικά ιδρύματα
  • Να περιοριστεί η πίεση για μαζικές εκποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων της Κυπριακής οικονομίας
  • Να συγκρατηθεί η μείωση των τιμών των ακινήτων

Οι τράπεζες θα υπογράψουν για αυτή τη μεταφορά των ΜΕΔ στο φορέα ειδικές συμφωνίες με το κράτος έτσι ώστε:

  • Να προστατευτεί η μικρή πρώτη κατοικία και μικρή επιχείρηση
  • Να απαλλαγούν εγγυητές
  • Να διαγραφούν δάνεια ή και μέρος δανείων

Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστούν και τα σχετικά συνταγματικά και νομικά κωλύματα που εμποδίζουν τη νομοθετική διευθέτηση των πιο πάνω ζητημάτων.

  • Να τύχει συνολικής επαναξιολόγησης και αλλαγής η νομοθεσία των εκποιήσεων.
  • Μερική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κύπριοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας και οι κάτοχοι αξιογράφων των δυο μεγάλων τραπεζών με το κούρεμα του 2013. Καταρτισμός ενός δίκαιου μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου αποζημίωσης αυτών των κουρεμένων καταθετών και μικρομετόχων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και των κατόχων αξιογράφων.
  • Να μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην λαϊκής στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.
  • Εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυβέρνησης έναντι των ταμείων προνοίας των απολυμένων εργαζομένων των τραπεζών.
  • Καλύτερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα βιώσιμης ανάπτυξης και ιδιαίτερα στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.
  • Βελτίωση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με επέκταση της χρήσης της πληροφορικής.

Προοπτική και Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Εισηγούμαστε:

  • Ανάγκη εμπλουτισμού του υφιστάμενου παραγωγικού πρότυπου που ακολουθούμε σαν κράτος. Προσφορά μετεκπαίδευσης για παραγωγή ποιοτικών αλλά και με υψηλή θρεπτική αξία προϊόντων που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κλίματος μας και θα προτιμώνται στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
  • Ανάπτυξη του αγροτικού τομέα για την κάλυψη πρωτίστως των εγχώριων αναγκών. Οι γεωργικές εισαγωγές διαμορφώνονται περίπου στα 900 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 15-16% περίπου της συνολικής αξίας των εισαγωγών της χώρας. Οι γεωργικές εξαγωγές (γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα) έχουν αξία περίπου 200 – 230 εκατ. ΕΥΡΩ και αποτελούν το 30-35% της συνολικής αξίας των εξαγωγών.
  • Ανάπτυξη των συνδεδεμένων με την αγροτική οικονομία παραγωγικών τομέων (μεταποίηση, συσκευασία, ζωοτροφές, κ.λπ). Οι πολιτικές που θα αυξάνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του νέου σχεδιασμού.
  • Εκπόνηση στρατηγικών στόχων στον τομέα της γεωργίας με εθνική ταυτότητα και ευρωπαϊκή διάσταση, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην αγροτική ανάπτυξη με όλες τις μορφές της επιδοτούμενης γεωργίας.
  • Να αξιοποιηθεί η γνώση που έχει αποκτηθεί από την ερευνητική κοινότητα όπως το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Έχουν εκπονηθεί και υλοποιηθεί πληθώρα μελετών και έργων και έχουν δώσει πλούσια αποτελέσματα που παραμένουν αναξιοποίητα, τόσο στην γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή όσο και στην ανθοκομία.
  • Δημιουργία εργαλείων καινοτομίας, start-up εταιρειών, κέντρων εκμάθησης με εθνική διάσταση για επιλεγμένους σκοπούς έρευνας σε εξειδικευμένα πεδία (υδατοκαλλιέργειες, ενυδρειοπονία, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οπωροκηπευτικά,).
  • Επιδότηση εκπαίδευσης για αύξηση γεωργών που διαθέτουν επαγγελματική κατάρτιση. Μόλις 0,4% του πληθυσμού έχουν πλήρη γεωργική εκπαίδευση, 5,3% έχουν βασική γεωργική εκπαίδευση ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ είναι στο 29,4%. Οι νέοι γεωργοί κάτω των 35 ετών είναι μόλις το 6,9% στην Κύπρο, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ αποτελούν το 31,5%. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην παραγωγικότητα, αλλά και στην εισαγωγή καινοτομιών και στην προσαρμοστικότητα του κλάδου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της διεθνούς αγοράς.

Διασφάλιση Ισότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Διασφάλιση ότι όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, ιδίως οι φτωχοί και ευάλωτοι, έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους καθώς και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, στην ιδιοκτησία και στον έλεγχο της γης, όπως και σε άλλες μορφές ιδιοκτησίας, στην κληρονομιά, στους φυσικούς πόρους, στις κατάλληλες νέες τεχνολογίες, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροχρηματοδοτήσεων.

Εισηγούμαστε:

  • Να τεθούν στόχοι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν τη γνώση και θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω, μεταξύ άλλων, της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον βιώσιμο τρόπο ζωής, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την προαγωγή της κουλτούρας της ειρήνης και της μη-βίας, την ταυτότητα του παγκόσμιου πολίτη, καθώς και μέσω της αναγνώρισης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της συμβολής του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας την μη αμειβόμενη φροντίδα και οικιακή εργασία, την αύξηση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών ώστε να βοηθηθεί η ίση πρόσβαση στην εργασία στις γυναίκες και η προαγωγή της κοινής ευθύνης μέσα σε ένα νοικοκυριό και στην οικογένεια.
  • Μέτρα για την συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
  • Πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή, καθώς και ισότιμες ευκαιρίες ανάληψης ηγετικού ρόλου.
  • Ισχυρή συμμετοχή των φύλων στο υπουργικό συμβούλιο και στα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.
  • Υιοθέτηση και ενίσχυση ορθών πολιτικών και εφαρμόσιμων νομοθεσιών που θα αποβλέπουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα.
  • Αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές προς πλήρη αναγνώριση, σεβασμό, ισότητα, και ισονομία των ΛΟΑΤΙ (Λεσβιών, Ομοφυλοφύλων, Αμφισεξουαλικών, Τρανσέξουαλ και Ιντερσεξουαλ) ατόμων σε όλες τις εκφράσεις και σε όλες τις δομές και δραστηριότητες της κοινωνίας..

 

Εργασιακά Δικαιώματα και Ευθύνες

  • Προστασία εργασιακών δικαιωμάτων και προαγωγή ασφαλών συνθηκών εργασίας για όλους τους εργάτες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων μεταναστών, και ιδίως των γυναικών μεταναστριών καθώς και εκείνων που έχουν επισφαλείς θέσεις απασχόλησης.

Κοινωνικές παροχές

Εισηγούμαστε:

  • Εντελώς νέο πλαίσιο για τον τρόπο παροχής κρατικών χορηγιών σε ΜΚΟ οι οποίες προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και αύξηση των έως τώρα κρατικών χορηγιών
  • Επαναφορά του επιδόματος στήριξης των κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και ενίσχυση υποδομών για συγκράτηση του πληθυσμού με την ανάπτυξη τοπικής οικονομικής βάσης.
  • Αύξηση του επιδόματος φροντίδας και των τροφείων για ανάπηρους και χαμηλοσυνταξιούχους. Παροχή αναγκαίων υπηρεσιών σε είδος, και όχι μόνο χρηματικών επιδομάτων.
  • Επανεξέταση των κριτηρίων και ποσών που παραχωρούνται σε λήπτες ΕΕΕ.
  • Μέτρα στήριξης της δημιουργίας κέντρων ευεξίας και φιλοξενίας ηλικιωμένων (π.χ. φορολογικές ελαφρύνσεις).
  • Προώθηση της νομοθεσίας για τον κοινωνικό έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εφαρμογή μέτρων για επιστροφή των 7,5 δισεκατομμυρίων που οφείλει το κράτος στο Ταμείο.
  • Εισαγωγή της σύνταξης χηρείας για τους άνδρες και επέκταση της γονικής άδειας για άντρες και γυναίκες.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Η αειφορία των προτάσεων είναι κλειδί όχι μόνο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της επιτυχούς εφαρμογής της οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής που προτείνουμε. Η οικονομική ανάκαμψη είναι άρρηκτα δεμένη με την εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών που θα προσφέρουν μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη, εργασιακή σταθερότητα και μέγιστη κοινωνική ευημερία για τους πολίτες της Κύπρου. Η περιβαλλοντική πολιτική που προτείνεται συνδυάζει την ανάγκη διατήρησης ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος και τήρησης των διεθνών και ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της Κύπρου με την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Τα περιβαλλοντικά θέματα πρέπει πλέον να ξεφύγουν από αποσπασματικές και πολλές φορές ασύνδετες πολιτικές. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι επηρεάζουν όλο το φάσμα της λειτουργίας του Κράτους. Σε πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό της ΚΔ σχετικά με το πιο πάνω θέμα καταδεικνύεται η αναγκαιότητα για άμεση αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης στον τομέα του περιβάλλοντος.

Εισηγούμαστε:

  • Δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο θα υπάγεται στην Προεδρία (και όχι σε ένα Υπουργείο) και το οποίο θα έχει τη δική του Γενική Διεύθυνση. Το Υφυπουργείο θα έχει την πλήρη αρμοδιότητα του συνόλου των θεμάτων που άπτονται του περιβάλλοντος. Η δομή της νέας διεύθυνσης θα αποτελείται κυρίως από την ένταξη σε αυτή του Τμήματος Περιβάλλοντος καθώς και άλλων υπηρεσιών ή/και τμημάτων που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος.Μόνο μέσω της δημιουργίας μια τέτοιας ανεξάρτητης αρχής με εκτελεστική εξουσία θα μπορεί να γίνεται ουσιαστική ολιστική πολιτική στα θέματα περιβάλλοντος τα οποία άπτονται σε όλα τα Υπουργεία
  • Έως την δημιουργία του Υφυπουργείου Περιβάλλοντος να υπάρξει νομική θεσμοθέτηση του Επιτρόπου και του Συμβουλίου Περιβάλλοντος καθιστώντας τον διορισμό Επιτρόπου αναγκαστικό και αποδίδοντας του εκτελεστικές εξουσίες για την εφαρμογή των αρμοδιοτήτων του. Ταυτόχρονα ενίσχυση του γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος με διοικητικό προσωπικό και λειτουργούς.
  • Το προτεινόμενο Υφυπουργείο Ανάπτυξης να μετατραπεί σε Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η τροποποίηση αυτή είναι αναγκαία για να δοθεί το μήνυμα ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη σε οικονομικούς, βιομηχανικούς ή άλλους τομείς πρέπει να συνδυάζεται με την βιώσιμη ανάπτυξη. Το Υφυπουργείο θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση των 17 στόχων μέρος της νέας ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ καθώς και των στόχων για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και κυκλική οικονομία.
  • Μέσα στα πλαίσια αυτά να δημιουργηθεί Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης (Green Fund).

Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον

  • Ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα και προγράμματα ανάπτυξης.
  • Έκδοση νομοθεσίας που να καθορίζει τα προσόντα των μελετητών και το περιεχόμενο των μελετών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
  • Τερματισμός της πελατειακής σχέσης μελετητή και ιδιοκτήτη-αιτητή έργου (π.χ. ο μελετητής να πληρώνεται από κρατικό ταμείο, με πόρους που θα καταβάλλουν οι αιτητές για να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα του πορίσματος).
  • Τερματισμός της αποσπασματικής εφαρμογής της νομοθεσίας και της παράκαμψης του θεσμού μέσω αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Καθιέρωση διαδικασίας ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων που προτείνουν οι μελέτες και η αρμόδια εξεταστική επιτροπή.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Η Κύπρος επηρεάζεται ήδη δυσμενώς από το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και συνεπώς επιβάλλεται ο σχεδιασμός μιας αποτελεσματικής πολιτικής προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος, έτσι ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές:

  • Απαιτείται η άμεση θεσμοθέτηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και
  • Η ψήφιση ενός Νόμου Πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή. Ο νόμος αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα μας αφού θα αποτελέσει ομπρέλα για εφαρμογή και συντονισμό όλων των στρατηγικών, δράσεων και πολιτικών που σχετίζονται με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα καλύπτει την περίοδο από το 2018 έως το 2030, θα ενσωματώνει στοιχεία για την ενέργεια και το κλίμα, και θα χαρακτηρίζεται από ολιστική προσέγγιση όλων των ζητημάτων αντικατοπτρίζοντας όλες τις διαστάσεις της Ενεργειακής Πολιτικής. Θα έχει ως στόχο να εξασφαλίσει προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για όλους τους πολίτες.

 

α.        Ενεργειακή ασφάλεια, αλληλεγγύη και αμοιβαία εμπιστοσύνη

Στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος πιο ανθεκτική στις εξωτερικές ενεργειακές κρίσεις και να μειώσει την εξάρτηση από συγκεκριμένα καύσιμα, προμηθευτές ενέργειας και διαδρομές. Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν σκοπό να εξασφαλιστεί η διαφοροποίηση του εφοδιασμού (των πηγών ενέργειας και των προμηθευτών) και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Κύπρου σε ενεργειακές κρίσεις. Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται ο μετριασμός της ζήτησης ενέργειας, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας (κυρίως από ανανεώσιμες πηγές), η περαιτέρω ανάπτυξη μιας εύρυθμα λειτουργούσας και πλήρως ολοκληρωμένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας, καθώς και η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, προμηθευτών και διαύλων εφοδιασμού.

 

β.        Εσωτερική αγορά ενέργειας

Στόχος είναι να δοθεί μια νέα ώθηση στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Ως εκ τούτου, οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ενεργειακών διασυνδέσεων, τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής και επιβολής της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με την ενέργεια, τη βελτίωση της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά τη χάραξη πολιτικών για την ενέργεια καθώς και τη διευκόλυνση των πολιτών όταν επιλέγουν προμηθευτές ενέργειας (ελεύθερη αγορά ενέργειας)..

 

Οι καταναλωτές έχουν δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα ώστε να μπορούν να επωφελούνται πλήρως από τις δυνατότητες που τους προσφέρει η εσωτερική αγορά ενέργειας. Η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες θα παίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά της ενέργειας. Με νέες κανονιστικές ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο θα μπορούν οι καταναλωτές να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να επωφελούνται από τις οικονομίες κλίμακας. Μόνο με πραγματικές συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μπορούμε να έχουμε λογικές τιμές και όχι τεχνητά πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές, ώστε να υπάρχει κίνητρο για επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας.

 

γ.         Ενεργειακή απόδοση ως συμβολή στη συγκράτηση της ζήτησης ενέργειας

Η Κύπρος θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση του φιλόδοξου στόχου για βελτίωση τουλάχιστον κατά 27% της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Προβλέπεται η ανάπτυξη δέσμης μέτρων για την ενεργειακή απόδοση. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν κυρίως την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των κτηρίων.

Εισηγούμαστε:

  • Άμεση υλοποίηση του νόμου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με την έκδοση των αναγκαίων κανονισμών.
  • Εφαρμογή ελάχιστων απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση νέων κτιρίων και νέων κτιριακών μονάδων, ορίζοντας, για παράδειγμα, ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 όλα τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο.
  • Εφαρμογή ελάχιστων απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση, ειδικότερα όσον αφορά: υφιστάμενα κτίρια, δομικά στοιχεία στα οποία γίνεται μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση και τεχνικά συστήματα κτιρίων όταν εγκαθίστανται, αντικαθίστανται ή αναβαθμίζονται.
  • Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού στα κτίρια, καθώς και θέσπιση ανεξάρτητων συστημάτων ελέγχου για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και τις εκθέσεις ελέγχου.
  • Φορολογικά κίνητρα όπως μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε εφαρμογές συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες.
  • Προώθηση σχεδίων Εξοικονόμησης Ενέργειας για υφιστάμενες οικοδομές ενόψει της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που θέλει τα κτίρια να είναι ενεργειακά ουδέτερα από το 2020 και εντεύθεν, και εκπόνηση προγράμματος για αναβάθμιση όλων των κυβερνητικών κτιρίων ώστε να πληρούν τα κριτήρια της μηδενικής παραγωγής ρύπων μέχρι και το 2020.
  • Χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

 

δ.        Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τόσο οι νέες κατευθύνσεις και πολιτικές ενίσχυσης των ΑΠΕ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και η ανάγκη αναμόρφωσης και εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας, επιβάλουν άμεσες πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις για την περεταίρω ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας.

Εισηγούμαστε:

  • Διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, με στόχο την μέγιστη αποδέσμευση της κυπριακής οικονομίας από την παραγωγή ενέργειας που παράγεται από ορυκτό πλούτο σε βάθος χρόνου.
  • Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από τη διεύρυνση του καθεστώς Net Metering στις Επιχειρήσεις μέχρι 50kWp
  • Φορολογικά κίνητρα όπως μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε εφαρμογές συστημάτων ΑΠΕ στις κατοικίες
  • Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για χρήση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, για θέρμανση/ψύξη και στις μεταφορές
  • Θέσπιση Σχεδίου Δράσης για χρήση εναλλακτικών καυσίμων (υγραέριο, φυσικό αέριο, βιοαέριο) και της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές
  • Στήριξη έρευνας και καινοτομίας μέσω στοχευόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε η Κύπρος να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ειδικότερα τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας) και να αποτελέσει κέντρο για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογικά προηγμένων και ανταγωνιστικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Επιδότηση για δημιουργία 15000 φωτοβολταϊκών στεγών σε πέντε χρόνια σε οικίες πολυτέκνων και απόρων.
  • Επέκταση και καθιέρωση του σχεδίου net – metering.

 

ε.   Οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην Κύπρο σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κρίνεται η ποιότητα του αέρα. Πέρα από τα αιωρούμενα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης, παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα μέσω μεγαλύτερου διαμέτρου σωματιδίων.

Η στρατηγική για την ενεργειακή πολιτική στηρίζεται στη φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα, σύμφωνα με τη δέσμευση για τη μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτει από τη δέσμευση που ανάλαβε η Κύπρος στα πλαίσια της Συμφωνίας του Παρισιού. Η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστούν ευκαιρίες απασχόλησης, ανάπτυξης και επενδύσεων για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές αλλά και για την επίτευξη των εθνικών μας δεσμεύσεων για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Προτείνεται η ανάπτυξη δέσμης μέτρων για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών. Η δέσμη θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Εισηγούμαστε:

  • H Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα για αντιμετώπιση της ρύπανσης.
  • Εισαγωγή και χρήση φυσικού αερίου (με προτεραιότητα την ηλεκτροπαραγωγή)
  • Βελτιστοποίηση του συστήματος μεταφορών και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του
  • Χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας χαμηλών εκπομπών στις μεταφορές
  • Ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
  • Πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση
  • Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης εφαρμογής Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
  • Πλήρη απαλλαγή από το φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ όλων των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (βιοντίζελ, υγραέριο κίνησης, παραγωγή ηλεκτρισμού από απόβλητα κλπ).
  • Απορρόφηση σημαντικού μέρους των εσόδων από δημοπράτηση των ρύπων για ενίσχυση του Ταμείου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή του Πράσινου Ταμείου.
  • Φορολογική απαλλαγή για τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
  • Αναθεώρηση της φορολογίας για τα αυτοκίνητα με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια.
  • Αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής για τα καύσιμα.
  • Υιοθέτηση μέτρων προώθησης του υγραερίου στην αυτοκίνηση.
  • H απαγόρευση των ανοιχτών καύσεων.
  • Εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων.

ζ.         Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων

Στην Κύπρο η παραγωγή αστικών αποβλήτων εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (617kg ετησίως ανά κάτοικο, έναντι 475 kg περίπου κατά μέσο όρο το 2014) Το μεγαλύτερο μέρος των αστικών αποβλήτων της Κύπρου καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (80% έναντι 28% κατά μέσο όρο για την ΕΕ). Η ανακύκλωση αντιπροσωπεύει μόλις το 19%, συμπεριλαμβανομένου του 4% της λιπασματοποίησης, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (44%). Πρόληψη και η μείωση της παραγωγής αποβλήτων σε συνδυασμό με την απαραίτητη αύξηση ως προς την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των πόρων της κυπριακής οικονομίας, να αυξήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης. Η πλήρης εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας στην Κύπρο και να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης αποβλήτων κατά περισσότερο από 200 εκατ. Ευρώ.

Εισηγούμαστε:

  • Εφαρμογή της ευθύνης του παραγωγού για όλα τα ρεύματα αποβλήτων (οργανικά απόβλητα, φάρμακα κ.α).
  • Εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ» ως μέτρο ενθάρρυνσης της χωριστής διαλογής στην πηγή.
  • Επίσπευση της κατασκευής των αποχετευτικών συστημάτων και εισαγωγή συστημάτων διακλάδωσης του ανακυκλωμένου νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ώστε να τροφοδοτούνται οι χώροι πρασίνου των τοπικών αρχών.
  • Επανεξέταση της λειτουργίας των ΧΥΤΥ και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών. Επέκταση και ορθολογική λειτουργία του συστήματος των Πράσινων Σημείων.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της μείωσης, επαναχρησιμοποίσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
  • Προώθηση της ανακύκλωσης των τηγανέλαιων, φαρμάκων και άλλων ρευμάτων αποβλήτων.
  • Εισαγωγή φόρων για την υγειονομική ταφή, ώστε να καταστεί μη ελκυστική και εύκολη λύση.
  • Καταρτισμός σχεδίου έκτακτης ανάγκης διαχείρισης ζωικών αποβλήτων.
  • Καταρτισμός σχεδίου για περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
  • Άμεση κατάργηση όλων των σκουπιδότοπων και επαναφορά του περιβάλλοντος.
  • Καταρτισμός σχεδίου για την απορρύπανση της περιοχής των δεξαμενών και των διυλιστηρίων Λάρνακας.

η.        Δάση

Η επέκταση των δασικών εκτάσεων είναι αναγκαία. Η παρουσία εκτάσεων δασών δίπλα από πόλεις βελτιώνει σημαντικά τόσο την ποιότητα του αέρα όσο και τον μετριασμό των αποτελεσμάτων των θερμών εποχών αφού το δάσος δροσίζει τον αέρα σε μεγάλη έκταση γύρω του. Επιπρόσθετα η αύξηση των δασικών εκτάσεων οδηγεί σε μεγαλύτερη κατακράτηση υδάτων στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα, περιορίζει την διάβρωση του εδάφους, βελτιώνει το κλίμα γεγονός που οδηγεί και σε μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους θερινούς μήνες.

  • Δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Δασών (ΕΜΔ) για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής της αναδάσωσης αλλά και της επέκτασης δασικών ζωνών και περιοχών.
  • Δημιουργία Ταμείου το οποίο να χρηματοδοτήσει εκτεταμένη απαλλοτρίωση εδαφών προς οργανωμένη αναδάσωση σε εθνική κλίμακα με στόχο την αύξηση της δασικής έκτασης από 18% σε 25% των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Δημιουργία ενός τουλάχιστον μεγάλου δασικού αστικού πάρκου ανά πόλη.
  • Ο ΕΜΔ θα αναλάβει ως συντονιστικό όργανο μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών από ξεχωριστά υπουργεία για σχεδιασμό και εφαρμογή ολοκληρωμένης πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.
  • Παροχή κινήτρων για αναδασώσεις, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσω ολοκληρωμένου σχεδιασμού και δημιουργία αντιδιαβρωτικών έργων.
  • Εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών και ρύπανσης στο ενεργειακό κέντρο Βασιλικού και στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.
  • Επαρκής στελέχωση του Τμήματος Δασών, με κατάλληλο προσωπικό, και παροχή των αναγκαίων μέσων και κονδυλίων ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο του.
  • Επαναλειτουργία Δασικού Κολλεγίου.

θ.              Υδατικό πρόβλημα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και τη θέσπιση μιας πολιτικής τιμολόγησης του νερού σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, που να καλύπτει ευρύ φάσμα υπηρεσιών σχετικά με το νερό καθώς και βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων. Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η λειψυδρία, η απερήμωση και η υφαλμύρηση των  νερών μέσω της υπεράντλησης.

Εισηγούμαστε:

  • Επικαιροποίηση και επανασχεδιασμό της υδατικής πολιτικής, προκειμένου αυτή να λάβει υπόψη τα νέα κλιματικά και υδρολογικά δεδομένα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
  • Επανασχεδιασμό του μοντέλου της οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου η Κύπρος να προσαρμόσει τις οικονομικές της δραστηριότητες στις πραγματικές φυσικές της δυνατότητες, σε ένα πνεύμα διαχείρισης της ζήτησης, εξοικονόμησης δηλαδή του νερού. Μια τέτοια αλλαγή θα έχει τεράστια και μακροπρόθεσμα οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη για την Κύπρο.
  • Επανασχεδιασμό των υδραυλικών έργων και ενσωμάτωση του παράγοντα της επικινδυνότητας για το ενδεχόμενο τυχόν ατυχημάτων ή αστοχιών.
  • Εκπόνηση προγράμματος αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου υδατοπρομήθειας για καίρια αντιμετώπιση της απώλειας πόσιμου και αρδευτικού νερού μέσω διαρροών, με προτεραιότητα των δικτύων από σωλήνες αμιάντου.
  • Δημιουργία δικτύου διοχέτευσης επεξεργασμένου νερού λυμάτων για χρήση στην γεωργία και από τις υπηρεσίες πρασίνου των τοπικών αυτοδιοικήσεων.
  • Εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον και καθορισμό βιώσιμης πολιτικής ανάπτυξης των μονάδων αφαλάτωσης.
  • Αναστολή της διαδικασίας παραχώρησης νέων αδειών γηπέδων γκολφ.
  • Εισαγωγή κινήτρων για δημιουργία στέρνων συλλογής βρόχινου νερού και συστημάτων επεξεργασίας γκρίζων νερών σε κτιριακές εγκαταστάσεις.
  • Εισαγωγή πρακτικών περιορισμού και σφράγισης της γης.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

  • Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τις Μεταφορές η οποία να συμπεριλαμβάνει το όραμα και στόχους καθώς και τις προτεραιότητες σε σχέση με τα προγραμματιζόμενα έργα. Η ιεράρχηση των έργων να τεκμηριώνεται και με μελέτες κόστους οφέλους
  • Εφαρμογή και επέκταση σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας για όλες τις πόλεις της Κύπρου και εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου που εκπονήθηκε ήδη για την Λευκωσία.
  • Εκπόνηση νέων επικαιροποιημένων κυκλοφοριακών μελετών για όλα τα αστικά συμπλέγματα
  • Εφαρμογή αντικινήτρων για τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων.
  • Ενημέρωση και δημιουργία κουλτούρας Car Sharing στην Κύπρο.
  • Δημιουργία χώρων στάθμευσης στις εισόδους των πόλεων και δυνατότητα χρήσης του λεωφορείου για διακίνηση εντός των πόλεων.
  • Ανάπτυξη δικτύων ποδηλατοδρόμων.
  • Δημιουργία Ταμείου Προώθησης της χρήσης των Δημοσίων Μέσων Κυκλοφορίας και των περιβαλλοντικών μέσων κυκλοφορίας (ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ).
  • Ανάπτυξη Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και Προώθηση της Καινοτομίας.
  • Αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών με προώθηση αποτελεσματικών συνδυασμένων μεταφορών για εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του κοινού και μείωση κυκλοφοριακού προβλήματος. Δημιουργία δημόσιων συγκοινωνιών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις (στάσεις, ωράρια, συχνότητα, δρομολόγια) της σύγχρονης κοινωνίας (του εργαζόμενου, των γονιών, του φοιτητή, του μαθητή, του ηλικιωμένου, των ΑΜΕΑ, των ατόμων που δεν μιλούν ελληνικά κοκ)
  • Προώθηση της εφαρμογής του δωρεάν σχολικού λεωφορείου.
  • Εφαρμογή πολιτικής για την προώθηση της ποδηλατοκίνησης.

Το Κυκλοφοριακό Πρόβλημα στα Αστικά Κέντρα

  • Δέσμευση στην στήριξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στις οδικές μεταφορές βασιζόμενες στο μοντέλο της βιώσιμης (αειφόρου) ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση ώστε η Πολιτεία να παρέχει ένα ασφαλές, λειτουργικό και άνετο οδικό δίκτυο για μεταφορά προσώπων και αγαθών,  ενώ παράλληλα θα  παρέχει/ ρυθμίζει το πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στα διάφορα μέσα οδικών μεταφορών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή και προστατεύοντας την υγεία και το περιβάλλον μέσα σε συνθήκες ασφάλειας.
  • Το αγαθό των συγκοινωνιών στην Κύπρο δεν είναι εξασφαλισμένο εν έτος 2017, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες- κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, αλλά και του κατοίκους των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών. Θεωρούμε ότι αποτελεί δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν συγκοινωνιακή προσβασιμότητα προς τους άλλους ανθρώπους, τόπους, αγαθά και υπηρεσίες, ενώ η συγκοινωνιακή υποδομή πρέπει να παρέχει και ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες μετακινήσεων όλων των ανθρώπων, περιλαμβανομένων των λιγότερων προνομιούχων, όπως των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), των ηλικιωμένων και των παιδιών.
  • Η κυκλοφοριακή συμφόρηση δημιουργεί ψηλό κόστος διακίνησης, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών, καθώς και στη συνολική ποιότητα ζωής (ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβος, μεγάλος αριθμός θυμάτων από οδικά ατυχήματα).
  • Στα πλαίσια της στρατηγικής της «Βιώσιμης Ανάπτυξης των Μεταφορών» θα δοθεί έμφαση στα πιο κάτω:
  • Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τις Μεταφορές η οποία να συμπεριλαμβάνει το όραμα και στόχους καθώς και τις προτεραιότητες σε σχέση με τα προγραμματιζόμενα έργα. Η ιεράρχηση των έργων να τεκμηριώνεται και με μελέτες κόστους οφέλους. Τα οδικά έργα θα σχεδιάζονται πλέον λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο ήδη λιγοστό αστικό πράσινο και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης αξιόπιστων και άνετων συνδυασμένων δημόσιων συγκοινωνιών ως εναλλακτική επιλογή διακίνησης για εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του κοινού και μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Θα πρέπει να δημιουργηθούν δημόσιες συγκοινωνίες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις (στάσεις, ωράρια, συχνότητα, δρομολόγια) της σύγχρονης κοινωνίας (του εργαζόμενου, των γονιών, του φοιτητή, του μαθητή, του ηλικιωμένου, των ΑΜΕΑ κοκ). Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο στόλος των λεωφορείων, θα βελτιώσουμε τη συχνότητα και την έκταση που καλύπτουν οι διαδρομές, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή λεωφορειολωρίδων και σύγχρονων στάσεων και στεγάστρων με ηλεκτρονικά συστήματα παροχής πληροφοριών κ.ά. Δυστυχώς η παρούσα διακυβέρνηση με μια άγονη αντιπαράθεση με τους λεωφορειούχους έχει στην ουσία εγκαταλείψει την ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης των δημοσίων μεταφορών.
  • Ως μακροπρόθεσμος στόχος της ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος η εισαγωγή μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ και σιδηρόδρομου)
  • Συμπλήρωση του κύριου υπεραστικού οδικού δικτύου, ιδιαίτερα προς τις απομακρυσμένες- αγροτικές ορεινές περιοχές της Κύπρου.
  • Προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον μέσων διακίνησης με την ανάπτυξη ολοκληρωμένων αλυσίδων διακίνησης όπως πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων. Συμπλήρωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων σε ειδικές περιοχές, όπως π.χ. γύρω από σχολεία και πανεπιστήμια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον εξοπλισμό αυτών των αλυσίδων με μέσα κατάλληλα για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
  • Οι πολίτες είναι αυτοί που πραγματικά βρίσκονται στους δρόμους 24 ώρες και ξέρουν τα προβλήματα στις περιοχές που κατοικούν και εργάζονται καλύτερα και από τις υπεύθυνες αρχές. Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης των πολιτών για προβλήματα που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο- προτάσεις.
  • Βελτίωση των κινήτρων για απόκτηση ασφαλέστερων σε σχέση με τη οδική ασφάλεια και φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων και απόσυρση των παλιών. Παράλληλα όλα τα αυτοκίνητα που θα αποκτούνται από τον κυβερνητικό και ημικρατικό τομέα, θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον (λιγότερα ενεργοβόρα και ρυπογόνα).
  • Πλήρη Αναθεώρηση της πολιτικής Στάθμευσης. Καταγραφή των αναγκών ανά περιοχή και ενθάρρυνση δημιουργίας ή κατάργησης θέσεων στάθμευσης ανάλογα με την επιμέρους πολιτική ανά περιοχή. Στα πλαίσια αυτά έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση των αναγκών αλλά και των ανέσεων στις περιοχές κατοικίας και ιστορικών πυρήνων. Ιδιαίτερη πρόνοια για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Να μελετηθεί η υιοθέτηση πολιτικής κόστους χρήσης του ιδιωτικού οχήματος ίσως και μέσα από πολιτικές στάθμευσης προς όφελος της χρήσης δημόσιων μέσων μεταφοράς. Π.χ. κόστος χρήσης χώρων στάθμευσης στο κέντρο ή σε πολυσύχναστες περιοχές.
  • Δημιουργία Κυκλοφοριακού Οργανισμού/Αρχής Μεταφορών στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα έχει αποκλειστικά την ευθύνη για το σύστημα μεταφορών της κάθε πόλης, Κύριος στόχος ενός τέτοιου Οργανισμού είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος σε αντίθεση με την σημερινή αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων και των πολυκερματισμό των αρμοδιοτήτων.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Government), ώστε να αυξηθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη από το διαδίκτυο και να μειωθεί η ανάγκη του για πολλές διακινήσεις.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Περιοχές Προστασίας της Φύσης- Νατούρα 2000

Απαιτείται  καλύτερη προστασία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 από μη συμβατές δραστηριότητες ή εξελίξεις που τις κατακερματίζουν ή τις υποβαθμίζουν, καθώς και ενίσχυση των πολιτικών και των ενεργειών επιβολής για την εξάλειψη της παράνομης παγίδευσης πτηνών.

Εισηγούμαστε:

  • Συμπλήρωση του δικτύου με τη συμπερίληψη θαλάσσιων περιοχών, ιδίως στις υπεράκτιες θαλάσσιες περιοχές.
  • Παροχή οικονομικής στήριξης για τη χαρτογράφηση και εκτίμηση του κόστους προστασίας των οικοσυστημάτων και αξιολόγηση των σχεδίων διαχείρισης που υιοθετούνται.
  • Ανάπτυξη λογιστικών συστημάτων για το φυσικό κεφάλαιο.
  • Να προταθεί η ένταξη των περιοχών που χαρτογραφήθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου στο δίκτυο Φύση 2000.
  • Εφαρμογή – επιτέλους – των διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές προστασίας της Φύσης.
  • Επαναφορά των μέτρων για προστασία του βιότοπου Λίμνης Παραλιμνίου (π.χ. απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης).

Ακάμας

Το δυτικότερο τμήμα της επαρχίας Πάφου που περιλαμβάνει την περιοχή του Ακάμα με τις γύρω κοινότητες είναι ίσως το ωραιότερο μέρος της πατρίδας μας αλλά σίγουρα και το πιο παραμελημένο και ξεχασμένο από την εκτελεστική εξουσία.

Δυστυχώς η κυβερνητική αναποφασιστικότητα και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος πριν την εκπνοή της παρούσας διακυβέρνησης/ πενταετίας αποδεικνύονται και γι’ αυτό όπως και για άλλα θέματα κενές περιεχομένου.

Για μας, η προστασία και αειφόρος διαχείριση του Ακάμα με την μοναδική ομορφιά και βιοποικιλότητα καθώς και η ήπια ανάπτυξη των περιουσίων των κατοίκων της περιοχής, θεωρούμε ότι είναι μια αναγκαιότητα η οποία είναι απόλυτα συμβατή και με τις σχετικές οδηγίες και πρακτικές της ευρωπαϊκής ένωσης αναφορικά με τη διαχείριση/ανάπτυξη παρόμοιων περιοχών.

Η ήπια και αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής είναι βέβαιο ότι και το περιβάλλον θα προστατεύσει και τις κοινότητες της περιοχής θα βοηθήσει να ξεφύγουν από τη φτώχεια και το μαρασμό και να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και όχι ανταγωνιστικά.

Στόχος και επιδίωξη μας είναι να μπούμε άμεσα σε ένα δημιουργικό διάλογο με τις κοινότητες, τους κάτοικους της περιοχής και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για άμεση επίλυση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει την περιοχή για δεκαετίες. Η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στην απόφαση που θα παρθεί καθώς και στην υλοποίηση της είναι για μας αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Η πολύχρονη καθυστέρηση στην εφαρμογή ενός ουσιαστικού σχεδίου προστασίας για την χερσόνησο του Ακάμα έχει ως συνέπεια τη συνεχή σταδιακή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και τη δικαιολογημένη αντίδραση των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, αφού χωρίς ξεκαθαρισμένο πλαίσιο ανάπτυξης είναι πολύ δύσκολο να προγραμματιστεί και να σχεδιαστεί το μέλλον τους. Η περιοχή πρέπει επιτέλους να προστατευτεί, και αυτό είναι αίτημα όλων των Κυπρίων. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:

  • Άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης της Χερσονήσου και σύσταση διαχειριστικής επιτροπής με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων κοινοτήτων και φορέων.
  • Πολιτική απόφαση που να αποκλείει την τουριστική ανάπτυξη στις πιο ευαίσθητες παραλιακές περιοχές του Ακάμα.
  • Εκπόνηση ειδικού σχεδίου για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό που περιγράφεται στο διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα. Υιοθέτηση των προτάσεων για οικονομική στήριξη των κατοίκων.
  • Οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου ανάπτυξης στις περίκλειστες περιουσίες εντός της περιοχής Natura στον Ακάμα. Εισαγωγή δίκαιων και ορθολογιστικών κινήτρων για την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής με εργαλεία όπως απαλλοτρίωση, ανταλλαγή, μεταφορά συντελεστή κ.ο.κ.

Θάλασσες και Ακτές

Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη διαχείριση των παραλιών, που έχει δημοσιευτεί από τον Σεπτέμβριο του 2014, καλεί για καλύτερη οικονομική και περιβαλλοντική εποπτεία των παραλιών μας, επιστεί την προσοχή στο πρόβλημα των αποβλήτων σκαφών αναψυχής, τις παράνομες επεμβάσεις στις παραλίες και ζώνες προστασίας τους, και καλεί το κράτος να εφαρμόσει το κείμενο νομικό πλαίσιο και να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές για πιο ορθολογιστική και προσοδοφόρα διαχείριση των παραλιών μας.

Εισηγούμαστε:

  • Δημιουργία Φορέα για συντονισμό όλων των αρμοδίων τμημάτων, παρακολούθηση και λήψη μέτρων πρόληψης της ρύπανσης της θάλασσας
  • Εκσυγχρονισμός της Επιτροπής Παραλιών και λειτουργία της στα πλαίσια του Φορέα.
  • Τον εξορθολογισμό του νομοθετικού πλαισίου και την άμεση εφαρμογή ελέγχων και επιθεωρήσεων
  • Ρύθμιση του νομοθετικού κενού για αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας από λύματα.
  • Επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παρακτίων ζωνών της Μεσογείου.
  • Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγική Διαχείρισης των Παραλιών
  • Εκπόνηση Στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αντιμετώπιση της διάβρωσης στο σύνολο των ακτών της Κύπρου.
  • Δημιουργία θαλάσσιων ζωνών προστασίας και πάρκων για προστασία θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Θεωρούμε ότι η πρόσφατη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή σε σχέση με τις ακτές δεν είχε συζητηθεί επαρκώς και δεν υπολογίστηκαν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπτώσεις. Για αυτό εξάλλου και το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε αναβολή της ψήφισης του και όταν αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ τήρησε αποχή κατά την ψήφιση στην Ολομέλεια. Προτιθέμεθα όπως με την νέα Κυβέρνηση η σχετική νομοθεσία επανέλθει για επανεξέταση και λύση των πιθανών προβλημάτων. 

Αισθητική Ρύπανση

  • Ενίσχυση και εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τις διαφημιστικές πινακίδες.
  • Θεσμοθέτηση αισθητικών κανόνων για τους παραδοσιακούς οικισμούς.
  • Νομοθετική ρύθμιση και εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των διαφημιστικών φυλλαδίων.

Ηχορύπανση

  • Άμεση εφαρμογή μέτρων μείωσης του υπέρμετρου περιβαλλοντικού θορύβου όπως καταγράφεται στις τις σχετικές μελέτες του Τμήματος Περιβάλλοντος.
  • Εγκατάσταση ηχοπετασμάτων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.
  • Εισαγωγή νομοθετικού πλαισίου που να διέπει τα θέματα ηχορύπανσης και παραβίασης των ωρών κοινής ησυχίας.

Φορολογία της ρύπανσης

Η φορολόγηση της ρύπανσης και της χρήσης πόρων μπορεί να αποφέρει αυξημένα έσοδα και σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Αν μετατραπούν οι φόροι επί της εργασίας σε φόρους για το περιβάλλον θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.95% το 2018. Ενίσχυση μέσω των εσόδων από τη φορολογία της ρύπανσης του Πράσινου Ταμείου (Green Fund).

Εισηγούμαστε:

  • Αναθεώρηση των τελών που έχουν σχέση με καταστροφή του περιβάλλοντος π.χ. λατομικό τέλος, τέλη απόρριψης υγρών αποβλήτων, οργάνωση αξιόπιστου συστήματος συλλογής της φορολογίας της ρύπανσης κλπ.
  • Αναθεώρηση του ύψους των περιβαλλοντικών προστίμων π.χ. σύμφωνα με το νόμο περί ρύπανσης των υδάτων, ρύπανσης της ατμόσφαιρας κλπ.
  • Καθιέρωση τέλους για τη διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντας π.χ. έκδοση άδειας απόρριψης αποβλήτων, εξέταση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ.
  • Εφαρμογή του νόμου για την περιβαλλοντική ευθύνη («ο ρυπαίνων και πληρώνει») και της περιβαλλοντικής ποινικής και αστικής ευθύνης.
  • Εισαγωγή νέας νομοθεσίας για την περιβαλλοντική νομική αρωγή.

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί – ΓΤΟ (GMOs)

  • Ανακήρυξη της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
  • Δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών του κρατικού χημείου για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Βιοκαλλιέργεια

  • Στήριξη της βιοκαλλιέργειας με επιπλέον ενημέρωση των παραγωγών, διευκόλυνση της εμπορίας και εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος σε συγκεκριμένη περιοχή με την εμπλοκή κοινοτήτων σε συνδυασμό με τον εναλλακτικό τουρισμό.
  • Τροφοδοσία με Κυπριακά βιολογικά προϊόντα των νοσοκομείων, Εθνικής Φρουράς και σχολείων μέσω των δημόσιων προσφορών στις οποίες θα λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα των προϊόντων.

Θεσμοί

 

  • Τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας με κατοχύρωση της απλής αναλογικής και την εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας υπό την προϋπόθεση να είναι απλό, κατανοητό και διαφανές το σύστημα, να τηρείται η αρχή «ένας πολίτης, μία ψήφος» και να μην μπορούν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων.
  • Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του «πόθεν έσχες» των πολιτικών και διοικητικών αξιωματούχων, ώστε να εφαρμόζεται πραγματικός έλεγχος για τα φαινόμενα διαπλοκής.
  • Μεταφορά της Ευρωπαϊκής «πρωτοβουλίας πολιτών» (citizen’s initiative) στο Κυπριακό δίκαιο ούτως ώστε ένας αριθμός υπογραφών πολιτών να υποχρεώνει την Κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προωθούν νομοθεσία.
  • Κατάργηση υπερβολικών προνομίων των πολιτικών.
  • Αποκομματικοποίηση του δημόσιου βίου με τη νομοθετική εφαρμογή κριτηρίων συμμετοχής στα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών. Αποκομματικοποίηση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας και επέκταση του ασυμβιβάστου και θέσπιση νομοθεσίας για τη σύγκρουση συμφερόντων. 
  • Νομοθεσία που να διασφαλίζει τον σεβασμό των διοικητικών αρχών στις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου.
  • Ουσιαστικά μέτρα για βελτίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης (που αναγνωρίζεται και διεθνώς ως ένα από τα αδύνατα σημεία της Κυπριακής πολιτείας).
  • Εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).
  • Ουσιαστική μείωση κάθε μορφής διαφθοράς και δωροδοκίας.
  • Ανάπτυξη αποτελεσματικών, υπεύθυνων και διαφανών θεσμών σε όλα τα επίπεδα.
  • Ενίσχυση των θεσμών ελέγχου του κράτους (Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, Υπηρεσία Γενικού Ελεγκτή).

Παιδεία

 

  • Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.
  • Διατήρηση και αναβάθμιση του θεσμού των κρατικών ινστιτούτων.
  • Ενίσχυση μεταλυκειακών σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Επέκταση του θεσμού των Ζ.Ε.Π (Ζώνες Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων).
  • Επέκταση της ειδικής εκπαίδευσης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Επέκταση των κοινοτικών βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Πολιτισμός

 

  • Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού (ένταξη και του Τμήματος Αρχαιοτήτων).
  • Μεταστέγαση και αναβάθμιση της κρατικής βιβλιοθήκης και κρατικής πινακοθήκης.
  • Δημιουργία ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης χορηγιών (στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού) για τη θεατρική ανάπτυξη.
  • Ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής με φορολογικά κίνητρα.
  • Ανέγερση νέου Κυπριακού μουσείου.

Υγεία και Πρόληψη

 

  • Εφαρμογή του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των νοσοκομείων.
  • Θεσμοθέτηση ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που να συνάδουν με τα αυστηρότερα όρια εκπομπών και εφαρμογή της αρχής της συνετούς προφύλαξης και αποφυγής. Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χωροθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
  • Ολοκλήρωση του σχεδίου μετακίνησης των αμιάντων από τα κυβερνητικά κτίρια. Σχέδιο κινήτρων για απομάκρυνση από ιδιωτικές κατοικίες. Αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο υδατοπρομήθειας.
  • Δημιουργία νομικού πλαισίου για άσκηση της εναλλακτικής ιατρικής.
  • Προώθηση ολοκληρωμένου σχεδίου ενημέρωσης / διαφώτισης για την υγιεινή διατροφή.
  • Εκπόνηση επιδημιολογικών ερευνών (όπως για κρούσματα καρκίνου, χημικές επιμολύνσεις).
  • Δημιουργία κρατικού ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο ογκολογικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και στη Λεμεσό.
  • Εφαρμογή αυστηρού νόμου για προστασία της δημόσιας υγείας από το κάπνισμα.
  • Θεσμοθέτηση της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού».
  • Νομοθετική ρύθμιση της εισαγωγής της καλλιέργειας και συνταγολόγησης της ιατρικής κάνναβης.
  • Επικαιροποίηση και εφαρμογή «Στρατηγικής κατά του Καρκίνου».

Άτομα με ειδικές ανάγκες – Άτομα με αναπηρία

 

  • Δημιουργία κινήτρων για τη θετική διάκριση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον τομέα της εργοδότησης.
  • Έγκριση κονδυλίων έτσι ώστε να γίνουν προσβάσιμα όλα τα δημόσια κτίρια.
  • Δημιουργία μόνιμης τεχνικής επιτροπής για την προσβασιμότητα.
  • Εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ανάπηρα άτομα.

Τεχνολογία

 

  • Αύξηση των παροχών στον κρατικό προϋπολογισμό για την έρευνα και την τεχνολογία.
  • Οι εθνικές επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη και Καινοτομία. Δυστυχώς ο εθνικός στόχος που τέθηκε είναι μόλις 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Πιστεύουμε πως πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον στόχο για αύξηση της απασχολησιμότητας του ενεργού πληθυσμού.

 Κατανάλωση

 

  • Προώθηση της κατανάλωσης οικολογικών και/ή βιολογικών προϊόντων και Κυπριακών προϊόντων.
  • Εισαγωγή του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή.
  • Εφαρμογή νομοθεσιών για τη μείωση της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης.

ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Είναι από τη σημερινή πραγματικότητα εμφανές, ότι η πολιτεία   έχει αποτύχει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής για την ευημερία των ζώων. Με δεδομένη την συνεισφορά των ζώων στην κοινωνία, τόσο σε οικονομικό,  όσο – κυρίως – σε επίπεδο συντροφικότητας,  στόχος οφείλει να είναι η  αντιμετώπιση τους με πρακτικότητα, σεβασμό, ευαισθησία και ήθος.

Σήμερα, χωρίς ολοκληρωμένη νομοθεσία, χωρίς δικλίδες εφαρμογής της υφιστάμενης έστω νομοθεσίας, αλλά και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική, η Πολιτεία,  σε μεγάλο βαθμό,  έχει μεταφέρει το βάρος των ευθυνών της, αλλά και το οικονομικό βάρος, στους εθελοντές και στα καταφύγια, που όπως είναι φυσικό, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Η αναγκαία, ολοκληρωμένη πολιτική του Κράτους,  πρέπει να στηρίζεται σε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, να δίνει κίνητρα στους πολίτες οι οποίοι σέβονται και νοιάζονται για την ευημερία και προστασία των ζώων, καθώς και να επιβάλει κυρώσεις σε αυτούς που αποποιούνται των ευθυνών τους έναντι των ζώων ή επιδεικνύουν απάνθρωπη συμπεριφορά.

Προφανώς ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης  πολιτικής, επιβάλλει τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών με ιδιαίτερη εμπλοκή των οργανώσεων και ατόμων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να καλύψουν το κενό που έχει αφήσει το κράτος.

Ως εκ τούτου προτείνουμε:

  • Την ίδρυση «Φορέα για την Ευημερία και Προστασία των Ζώων». Ο φορέας αυτός θα περιλαμβάνει ως μέλη εκπροσώπους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων.

Ο Φορέας θα καθορίζει και θα ελέγχει την πολιτική για τα ζώα, θα  τηρεί σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αρχείο εγγεγραμμένων ζώων και θα έχει εκτελεστικές εξουσίες,  όπως η επιβολή προστίμων μέσω της αστυνομίας ζώων που θα υπάγεται σε αυτόν, η διενέργεια προγραμμάτων στείρωσης και σήμανσης ζώων, η εξουσία κατάσχεσης ζώων, αλλά και ο προγραμματισμός και διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  

Η Πολιτεία έχει επιβάλει στις τοπικές αρχές πάμπολλες υποχρεώσεις χωρίς όμως να τους παρέχει τα εφόδια και την χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν. Ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη και ενιαία πολιτική. Μέσω της συμμετοχής τους στο Φορέα, οι τοπικές αρχές που αποτελούν αναγκαίους και σημαντικούς συμμάχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και των διαφόρων προγραμμάτων σε σχέση με την ευημερία και προστασία των ζώων, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυξημένη χρηματοδότηση για την καλύτερη εφαρμογή των δράσεων και υποχρεώσεων τους.

  • Την εφαρμογή προγράμματος υποχρεωτικής σήμανσης και καταχώρησης στο αρχείο των κτηνιατρικών υπηρεσιών για όλους τους σκύλους. Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος το Κράτος θα αγοράσει τα μικροτσίπ και θα τα διοχετεύσει μέσω των τοπικών αρχών στους κτηνιάτρους.
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για τις διαδικασίες έκδοσης δικαστικού εντάλματος για είσοδο σε διαμερίσματα και οικίες καθώς και για τις εξουσίες τους για την είσοδο σε αυτές χωρίς δικαστικό ένταλμα, σε περιπτώσεις καταγγελιών κακοποίησης ζώων.
  • Τη χρηματοδότηση προγράμματος μαζικής στείρωσης γάτων και σκύλων, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Φορέα μέσω των τοπικών αρχών και των φιλοζωικών οργανώσεων.
  • Τη χρηματοδότηση προγράμματος ενημέρωσης του κοινού καθώς την ένταξη στη διδακτέα ύλη δημοτικής εκπαίδευσης μαθήματος για την ευημερία και φροντίδα των ζώων, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  • Τροποποιητική ή νέα νομοθεσία η οποία θα προνοεί τα ακόλουθα:
  • Την δημιουργία του Φορέα με τις αναγκαίες εξουσίες και προϋπολογισμό για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεων τους.
  • Τον περιορισμό της ευθανασίας στις απόλυτα απαραίτητες περιπτώσεις και την απαγόρευση της ευθανασίας υγιών ζώων. Η ευθανασία δεν είναι μέτρο ελέγχου του πληθυσμού ζώων.
  • Την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων σε σχέση με την εισαγωγή άγριων ζώων και την λειτουργία των ζωολογικών κήπων.
  • Τη δημιουργία αστυνομίας για τα ζώα για έλεγχο όλων των, εγγεγραμμένων και μή, ζώων για να εξετάζει και να εξασφαλίζει τις σωστές συνθήκες διαβίωσης
  • Την οργάνωση χώρων ελεύθερου περιπάτου ζώων /παραλιών ζώων.
  • Την καλύτερη εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας που αφορούν τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων σε ότι αφορά την οχληρία και την καθαριότητα σε δημόσιους χώρους.
  • Την απαγόρευση της πώλησης προστατευόμενων, σύμφωνα με τη συνθήκη CITES, ζώων, πουλιών, κοραλλιών, κοχυλιών κλπ.
  • Την απαγόρευση της εμπορικής εισαγωγής ζώων και πουλιών για καλλωπιστικούς σκοπούς.
  • Την διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου των εκτροφέων, καταφυγίων ζώων, καταστημάτων ζώων. Κανένας δεν θα μπορεί να αναπαράγει ζώο χωρίς άδεια.
  • Τη λειτουργία ενός παγκύπριου αριθμού ο οποίος θα παραπέμπει στον αστυνομικό της γειτονιάς και στην αστυνομία για τα ζώα, για χειρισμό καταγγελιών, παραλαβή ζώου κλπ
  • Την απαγόρευση δηλητηρίασης και παγίδευσης άγριων ζώων
  • Την κατάργηση του φόρου traces ή μείωση του, όταν πρόκειται για αποστολή ζώου για υιοθεσία στο εξωτερικό από φιλοζωικές οργανώσεις.
  • Την αύξηση των ποινών για κακοποίηση, εγκατάλειψη, θανάτωση, παγίδευση και κακομεταχείριση ζώων.
  • Το δικαίωμα εισόδου «σκύλων οδηγών» σε κάθε δημόσιο χώρο.
  • Την δυνατότητα επιβολής της ποινής απαγόρευσης κατοχής ζώων από άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για εγκατάλειψη ή κακοποίηση ζώου.
  • Την εισαγωγή συμβολαίων ενημέρωσης κατά τη μεταβίβαση των ζώων για τις ιδιαιτερότητες του ζώου και την ποιότητα ζωής που θα πρέπει να του παρέχεται.

Την δημιουργία από τον Φορέα Ειδικού Ταμείου για την διενέργεια προγραμμάτων ωφελείας για τα ζώα στα οποία θα μπορούν να κατατίθενται τα τέλη για τις ετήσιες άδειες εγγραφής σκύλων ή/και άλλα έσοδα και εισφορές.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα κλείνοντας, να επαναλάβω αυτό με το οποίο ολοκλήρωσα την ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017. Τα διλήμματα που ο κυπριακός λαός συνολικά αλλά και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ειδικότερα, έχει ενώπιον του είναι, κατά την άποψή μου, ξεκάθαρα:

  • Είτε να συνεχιστεί η αποτυχημένη διακυβέρνηση και στρατηγική Αναστασιάδη, είτε όλοι μαζί να πετύχουμε την αλλαγή, με αξιοπιστία και ελπίδα, με μια νέα διακυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το ίδιο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
  • Είτε θα έχουμε νέες υποχωρήσεις στο Κυπριακό, είτε θα έχουμε μια Νέα Στρατηγική που να δημιουργεί στην Τουρκία πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος ώστε να την υποχρεώσει να κάνει τις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση.
  • Είτε θα συνεχιστεί η παθητική στάση απέναντι στα προβλήματα της πραγματικής Οικονομίας, η υπόσκαψη των θεσμών, η ανοχή στη διαπλοκή και η διάβρωση του κοινωνικού κράτους, είτε θα στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, θα εργαστούμε για βιώσιμη ανάπτυξη, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς του κράτους, θα στηρίξουμε τους συνταξιούχους, θα αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για όλους και θα ενθαρρύνουμε και θα αξιοποιήσουμε την έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία.

Εύχομαι και ελπίζω, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να ενισχύσει με τις απόψεις και τη δράση του τις Δυνάμεις της Αλλαγής, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε την αλλαγή, με αξιοπιστία και ελπίδα.

                                                                        Με εκτίμηση

                                                             Νικόλας Παπαδόπουλος

                                              Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας