Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμά την Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 2008. Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, σκοπός της καθιέρωσης της 2ας Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού είναι να ενημερώνεται η παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

Σε περίπου 4,500 υπολογίζονται τα παιδιά και τα ενήλικα άτομα με αυτισμό στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την κοινωνία γι’ αυτά τα άτομα, γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν πολλές δραστήριες ομάδες εθελοντών, με σημαντική δράση.

Στα προγράμματα της ειδικής εκπαίδευσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αυτισμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται όταν οι γονείς τους φεύγουν από τη ζωή ή όταν λόγω ηλικίας ή σοβαρών ασθενειών, αδυνατούν να φροντίσουν το παιδί τους. Πολλές φορές τα άτομα αυτά αναγκαστικά μεταστεγάζονται σε στέγες ευγηρίας ή φροντίδας ή στο ψυχιατρείο. Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει δομές για τη φιλοξενία αυτών των ατόμων. Το κράτος οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα όλων αυτών των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή ζωή.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμμετέχει στην Παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης για τον αυτισμό “Light it up blue”. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης θα παραστεί στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στο δημαρχείο Λευκωσίας η ώρα 7:00 μ.μ. ενώ όλα τα μέλη του προσωπικού θα φέρουν το ειδικό σύμβολο της εκστρατείας ενημέρωσης για τον αυτισμό.