Μπορεί ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμφανίζονται προβληματισμένα και αντίθετα στις πρακτικές Ερντογάν, φαίνεται όμως ότι η Τουρκία έχει σοβαρούς συμμάχους στις Βρυξέλλες και είναι σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές σχέδιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία εισηγείται την εκχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στην Τουρκία, για συμμετοχή στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ζητήματα εμπορικής πολιτικής, μαζί με τα 28 κράτη-μέλη της Κοινότητας.

Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεχτεί θα πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα κατά των συμφερόντων της Κύπρου.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μας ενημερώσει σε ποιες κινήσεις έχει προβεί για να αποτρέψει την αναβάθμιση της Τουρκίας την ίδια ώρα που η Άγκυρα αγνοεί προκλητικά τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, ενώ απειλεί ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιβάλλεται να μπλοκαριστεί οποιαδήποτε αναβάθμιση της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, θα πρέπει να έχει κυρώσεις για την συνεχιζόμενη μη τήρηση των υποχρεώσεων της και τις αλλεπάλληλες απειλές κατά της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.