Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως το δεύτερο θέμα που συζήτησαν εχθές αφορά την εφαρμογή του Οδηγού Διαβούλευσης του Υπουργείου Οικονομικών από τις κρατικές υπηρεσίες πριν την κατάθεση νομοθετημάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο εισηγητής της πρότασης, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεόπεμπτου είπε πως υπάρχει ένας οδηγός στο Υπουργείο Οικονομικών. Όμως το πρόβλημα που υπάρχει είναι το γεγονός πως με το να προχωρήσει σε ένα νομοσχέδιο μια υπηρεσία και να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα της δεν σημαίνει ότι θα φτάσει στους πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως δεν θα το εντοπίσουν για να το διαβάσουν. Αυτός, όπως σημείωσε, είναι ένας παθητικός τρόπος για να μειωθεί η διαβούλευση.
 
Επίσης, υπάρχουν διαβουλεύσεις που έγιναν για ζητήματα της Λάρνακας και διεξάγονταν στη Λευκωσία, ενώ υπάρχει και το κενό ότι οι δημόσιες διαβουλεύσεις που καθορίζει ο οδηγός αφορούν μόνο νομοσχέδια. Με βάση την ΕΕ είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δημόσιες διαβουλεύσεις και για περιβαλλοντικά θέματα και για πολιτικές, είπε, σημειώνοντας πως λαμβάνονται αποφάσεις για πολλές πολιτικές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη απόψεις και πολλές φορές χωρίς διαβουλεύσεις.
 
«Είναι για αυτό τον λόγο που έχω ετοιμάσει πρόταση νόμου και την έχω καταθέσει εδώ και καιρό που ορίζει τι σημαίνει δημόσια διαβούλευση», είπε και εξήγησε πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που υπηρεσίες όπως το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων που κάνει δημόσιες ακροάσεις και όχι διαβουλεύσεις. Για να μπορέσουμε να έχουμε την ανάμειξη της κοινωνίας και να αυξήσουμε τη δημοκρατικότητα και την ενημέρωση του κοινού είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε με σωστές διαβουλεύσεις, κατέληξε.  

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΑΑΡ)