Συμπατριώτες , συμπατριώτισσες,

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέλαβα να απευθύνω αυτό το σύντομο χαιρετισμό στο 19ο Συνέδριο των Αποδήμων.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και φέτος στο νησί μας , στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, με τα μισοφέγγαρα του οθωμανικού φασισμού να μολύνουν τις πλαγιές του Πενταδακτύλου και την ελπίδα της απελευθέρωσης και της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες μας να κρύβεται ακόμα πιο βαθιά στο κουτί της Πανδώρας.

Η πρόσφατη αποτυχία των συνομιλίων στο Γκραν Μοντάνα, απέδειξε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το κυπριακό πρόβλημα είναι κυρίως θέμα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Τουρκία επιδιώκει μια συμφωνία που θα τσιμεντώνει και θα επεκτείνει τον έλεγχο που ασκεί σήμερα στο ψευδοκράτος και στην υπόλοιπη Κύπρο. Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να επανακτήσει τον πλήρη στρατηγικό έλεγχο του νησιού, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ για να ενισχύσει την δική της παρουσία στην περιοχή μας, ως μίας τοπικής υπερδύναμης.

Την ίδια ώρα προχωρά στην υλοποίηση των πυρηνικών της ονείρων, με την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας μέσω της κατασκευής δυο πυρηνικών εργοστασίων – το ένα απέναντι από την Κύπρο στη τοποθεσία Άκκουγιου- ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας , ξεπερνούν και υπερβαίνουν τα προβλήματα της συμβίωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο νησί μας. Για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, ο λαός της Κύπρου είναι αμελητέος και μη υπολογίσιμος παράγοντας.

Η κυπριακή δημοκρατία όμως ως ανεξάρτητη οντότητα, μέλος των ΗΕ και της ΕΕ αποτελεί εμπόδιο στα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας. Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της ΚΔ πρέπει να αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ μας. Με τις κατάλληλες συμμαχίες και συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλες χώρες αλλά και με τις χώρες της περιφέρειας μας, πάντα με τη συμπαράσταση της Ελλάδας και των απανταχού Ελλήνων, μπορούμε να πετύχουμε την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και της σημασίας της ΚΔ και να αλλάξουμε την ισορροπία δυνάμεων και ισχύος στην περιοχή μας σε βάρος της Τουρκίας.

Το τέλος του Συριακού εμφυλίου φτάνει, και οι εξελίξεις στην περιοχή μας αναμένονται κοσμογονικές. Δεν πρέπει να παραμείνουμε θεατές, αναμένοντας να αποφασίσουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει αυτή τη φορά να διεκδικήσει – μέσω των συμμαχιών της – και λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση του χάρτη των νέων συνόρων της περιοχής του Άνω Μεσοποταμίας.

Γενικώς η πολιτική του “wait and see” δεν είναι η καταλληλότερη αυτή την εποχή. Δυστυχώς βλέπω την κυπριακή πολιτική ηγεσία να διολισθαίνει προς αυτή την κατάσταση λόγω του ναυαγίου στο Κυπριακό και από την άλλη της ενασχόλησης του πολιτικού προσωπικού της χώρας με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει πρόσφατα ξανά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στο Εθνικό Συμβούλιο μια πολυεπίπεδη πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης του Κυπριακού, γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, ούτε για ατελέσφορη αναμονή. Μάλιστα ένα μέρος των προτάσεών μας αφορά άμεσα εσάς τους απόδημους συμπατριώτες μας, γιατί έχει να κάνει με την δυναμική  αξιοποίηση των αποδήμων, Κυπρίων και Ελλήνων, και την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της εφαρμογής μιας επιθετικής εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης και των πολιτικών.

Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να τεθεί τέρμα στο εσωτερικό αλληλοφάγωμα και στη διχόνοια. Να θέσουμε πανεθνικούς στόχους και να έχουμε και σχεδιασμό πως θα τους υλοποιήσουμε. Να σηκωθούμε από την πολυθρόνα της καλοπέρασης και του “business as usual” και με πίστη και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει: Μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική, χωρίς ξένους στρατούς , εγγυήσεις , επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους. Μια Κυπριακή Δημοκρατία που να εξασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή ή θρησκεία, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ασφάλεια και ειρήνη μέσω της πλήρους προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Γιώργος Περδίκης

Πρόεδρος

Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών