Κύριες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την παρουσία σας στο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς και μέσω σας θα ήθελα να απευθύνω θερμό χαιρετισμό σε όλους τους Κύπριους που ζουν στο εξωτερικό, μακριά από την αγαπημένη μας μικρή πατρίδα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκτιμούμε βαθύτατα τη σημασία που έχει ο αγώνας που διεξάγετε στις χώρες που ζείτε, εργάζεστε ή έχετε πλέον ρίξει νέες ρίζες και  φυτρώσει νέες γενιές της Διασποράς, για τη δικαίωση της αδικημένης και κατεχόμενης μας πατρίδας. Γνωρίζουμε τα επιτεύγματα της κυπριακής Διασποράς διαχρονικά αλλά και πρόσφατα. Για αυτά τα επιτεύγματα σας εκφράζουμε ευγνωμοσύνη και τιμή.

Ο αγώνας μας είναι κοινός και ενωμένοι τραβούμε το δρόμο της δικαίωσης, για μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ενωμένη, χωρίς ξένους στρατούς, εγγυήσεις, στρατιωτικές βάσεις και εποίκους, όπου ο λαός της – ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα ή εθνική καταγωγή – θα ζει σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Δυστυχώς έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία που έχει αποθρασυνθεί, απειλεί, προκαλεί και παρανομεί κατά τρόπο που καθίσταται αδύνατη – επί του παρόντος – κάθε συνεννόηση. Οι τελευταίες συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια αποτελούν τους χειρότερους οιωνούς για κάθε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών – και κυρίως – επιτυχούς κατάληξης σε μια στοιχειωδώς δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε την ενίσχυση και ανάπτυξη των σχέσεων του λαού μας με τις γειτονικές χώρες, και τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος συνεργασιών προς αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων. Σε αυτό το τομέα μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει και πάλι η Κυπριακή Διασπορά δημιουργώντας γέφυρες με τη διασπορά των γειτονικών και φιλικών μας λαών.

Όμως η σχέση μας με τη Διασπορά δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων λαών, οφείλουμε να δώσουμε λόγο και ρόλο στην Κυπριακή Διασπορά αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα καθημερινά προβλήματα της ως επείγοντα και σημαντικά.

Εμείς ως Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος ψήφου των Κυπρίων της Διασποράς στις εκλογές και σε περίπτωση δημοψηφίσματος για τη λύση του Κυπριακού. Είναι αδιανόητο να αφήνουμε να συμβαίνει ότι έγινε το 2004 όπου οι Τούρκοι έποικοι είχαν λόγο και ψήφο επί του σχεδίου Ανάν αλλά δεν είχαν οι Έλληνες Κύπριοι απόδημοι, πολλοί από τους οποίους τυγχάνει να είναι και πρόσφυγες από την κατεχόμενη Κύπρο.

Έχουμε προς τούτο προωθήσει την αυτόματη εγγραφή όλων των Κυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους, πρωτοβουλία που δυστυχώς έμεινε ανεκπλήρωτη λόγω της αναπομπής του νόμου μας -που ψήφισε αρχικά η Βουλή – από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη στάση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ζητούμε επίσης την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι Κύπριοι της Βρετανίας με το αναμενόμενο Brexit.

Μεγάλη επίσης σημασία θέλουμε να δοθεί στα θέματα παιδείας, πολιτισμού και νεολαίας της διασποράς στη διαχείριση των οποίων δηλώνουμε ετοιμότητα να προσφέρουμε τη δική μας συμβολή και βοήθεια.

Σε όλα αυτά και για όποιο άλλο θέμα εσείς θα θέλατε να συζητήσετε, είμαστε πάντα στη διάθεση σας.

Η Κύπρος αναπνέει και ζει γιατί έχει δυο πνεύμονες. Ο ένας πνεύμονας είναι ο λαός της που επιμένει να μένει όρθιος πάνω σε αυτόν τον ρότσο τον ξερό με τις τερατσιές  και τις ελιές του και ο άλλος η κυπριακή διασπορά, τα χελιδόνια τη Κύπρου που μας φέρνουν τα μηνύματα της άνοιξης και της ελπίδας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς.