*Δήλωση Έφης Ξάνθου, Αναπληρώτριας Πρόεδρου του Κινήματος

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υποστηρίζει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την εναρμόνιση με την οδηγία που αφορά τον περιβαλλοντικό θόρυβο, αλλά τονίζει πως πρόκειται για κενό νόμο αφού δεν υπάρχει πρακτική εφαρμογή των διατάξεων του. Πως είναι δυνατόν να ορίζονται μέγιστα ντεσιμπέλ περιβαλλοντικού θορύβου σε αστικές περιοχές αλλά να μην υπάρχει πλαίσιο αποτροπής της παραβίασης τους;  Με βάση τα στοιχεία που έχουν παρατεθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος, 15.200 κάτοικοι της Λευκωσίας και 11.500 κάτοικοι της Λεμεσού εκτίθενται καθημερινά σε περιβαλλοντικό θόρυβο που ξεπερνά τα 70 ντεσιμπέλ.

Οι αριθμοί αυξάνονται όσον αφορά τον δείκτη που αφορά τον περιβαλλοντικό θόρυβο το βράδυ, όπου οι κάτοικοι της Λευκωσίας φτάνουν τις 18.000 για Λευκωσία και 14.000 για την Λεμεσό. Για να μπορεί να γίνει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορύπανσης θα πρέπει να κατατεθεί νομοσχέδιο που να αναθέτει αυτή την αρμοδιότητα σε συγκεκριμένο θεσμικό φορέα για να επιβάλει το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του πολίτη. Δυστυχώς δεν μπορεί να νομοθετηθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού η ανάθεση τέτοιου όγκου αρμοδιότητας ενέχει σίγουρα αύξηση κρατικού προϋπολογισμού.

Αναμένουμε λοιπόν απάντηση από το Υπουργικό Συμβούλιο για το πως ακριβώς αναμένει να εφαρμόζει τον νόμο-πλαίσιο που καλείται η Βουλή να υπερψηφίσει σε λίγες εβδομάδες, και πως θα πείσει την Ε.Ε. ότι έχει εκπονήσει σχέδια δράσης που θα εφαρμόζουν τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις όσον αφορά το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ηχορύπανση αποτελεί μείζον πρόβλημα, τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα διογκούμενο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να μην έχουν επίγνωση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία τους ο περιβαλλοντικός θόρυβος, και ιδίως ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία. Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα,  διαταραχή ύπνου, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και μεταβολικό σύστημα, καθώς και γνωστική δυσλειτουργία των παιδιών.

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο οργανισμός εκτιμά ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος συμβάλλει στην εμφάνιση 48.000 νέων περιπτώσεων ισχαιμικής καρδιοπάθειας ετησίως στην Ε.Ε. καθώς και 12.000 πρόωρους θανάτους.

Επιπλέον, εκτιμά ότι 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια υψηλή ενόχληση και 6,5 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνια σοβαρή διαταραχή ύπνου. Εξαιτίας του θορύβου των αεροσκαφών, εκτιμάται ότι 12.500 παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν αναγνωστική ανεπάρκεια στο σχολείο.