Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για συμπερίληψη στους προϋπολογισμούς του για το 2020 πόσο της τάξης των €833.000 για την δημιουργία τμήματος πρώτων βοηθειών στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Με κοινοβουλευτική ερώτηση ημερομηνίας 21 Μαρτίου του 2019 ο Πρόεδρος του Κινήματος και Βουλευτής κ. Γιώργος Περδίκης ζητούσε όπως πληροφορηθεί για την πρόοδο που σημειώνεται στη δημιουργία τμήματος πρώτων βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο για βρέφη, παιδιά και εγκύους και κατά πόσον έχει υποβληθεί το Σημείωμα Έργου, ώστε να τύχει της έγκρισης της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών, για να αποσταλεί η σχετική χρηματοδότηση.

Πριν ένα χρόνο εν όψει της εφαρμογής του ΓΕΣΥ ,το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μέσα από ένα κύκλο επαφών και συναντήσεων – δράσεων είχε καταγράψει τα προβλήματα και τις ελλείψεις των κρατικών νοσηλευτηρίων ενόψει της αυτονόμησης. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που είχε εντοπίσει και είχε θέσει στον Υπουργό Υγείας, ήταν μεταξύ άλλων η λειτουργία του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η κα. Αλεξια Σακαδακη , μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος δήλωσε, πως είναι άμεση η ανάγκη δημιουργίας τμήματος πρώτων βοηθειών στο Μακάριο Νοσοκομείο. «Είναι μεγάλη προσβολή για ένα κράτος να μην έχει δημιουργήσει ακόμη τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ένας σταθμός πρώτων βοηθειών για τα παιδιά. Πρέπει να αποτελεί στόχο για την κυπριακή κοινωνία η δημιουργία ενός σύγχρονου Νοσοκομείου παίδων και μητέρων. Ας μην ξεχνούμε ότι το Μακάριο Νοσοκομείο συμπληρώνει πέραν των 36χρονών ζωής και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Είναι αδιανόητο να αναγκάζονται οι γονείς να περνούν από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου, όπου όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση και δεν υπάρχουν παιδίατροι, για να πάρουν παραπεμπτικό για το Μακάριο Νοσοκομείο”.