Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίζουμε την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη ένα χρόνο αντί έξι μηνών που ήταν η μέχρι τώρα πρακτική.

Πάγια θέση μας είναι πως δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος η ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο αλλά να υπάρχει ουσιαστική και τεκμηριωμένη καταγραφή των δεδομένων, τόσο στο πλήρες κείμενο του τελικού σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Η Τουρκία αναμφισβήτητα παραβιάζει όλα τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις πλείστες όμως φορές παρατηρούμε από τον κ. Γκουτέρες – ιδιαίτερα στο προσχέδιο της έκθεσης του ΟΗΕ – να μην δείχνει έμπρακτα την υποστήριξη του στις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές, χωρίς επίκριση στη διαχρονική αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.

Η τακτική που ακολουθεί η κυπριακή ηγεσία τα τελευταία χρόνια οδηγεί εμφανώς σε αδιέξοδο. Η πολιτική των υποχωρήσεων έχει επίσης αποτύχει και πλέον απαιτούνται ορθότερες και σοφότερες προσεγγίσεις προκειμένου να φτάσουμε σε μια βιώσιμη λύση ή και να αποφύγουμε τα χειρότερα.