Δηλώσεις κ. Αλεξίας Σακαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την εκ νέου κατάθεση του νομοσχεδίου για τους σκύλους. Επισημαίνουμε όμως, ότι δεν περιμένουμε ότι το εν λόγο νομοσχέδιο θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την ευημερία των ζώων και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των κηδεμόνων των σκύλων.

Σημειώνεται ότι από το 2005 έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου την οποία Κυβέρνηση και Βουλή καθυστέρησαν να συζητήσουν για δώδεκα συναπτά έτη.

Πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση σε ένα εξειδικευμένο φορέα που θα χρηματοδοτείται αυτόνομα και θα έχει την ανεξαρτησία που αρμόζει έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και δίκαια. Επιβάλλεται επίσης η δημιουργία αστυνομίας ζώων, ώστε να διερευνώνται αποτελεσματικά τα κρούσματα κακοποίησης των ζώων.

Είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο σπουδαίο έργο που επιτελούν.

Αυτά είναι ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών που προσφέρει το κράτος στα ζώα.