Η έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας από τη Βουλή των ΗΠΑ είναι γεγονός ότι αποτελεί πλήγμα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια η απόφαση της αμερικάνικης γερουσίας όπου υιοθέτησε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εκνευρίζει ακόμα περισσότερο τον σουλτάνο της Άγκυρας. Θυμίζουμε πως η αναγνώριση είχε περάσει με ευρεία πλειοψηφία και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δεν μας κάνει εντύπωση καθόλου η Τούρκικη αντίδραση η οποία απειλεί και αναφέρει πως οι κυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, ενώ ο Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας χαρακτηρίζοντας ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες του Κογκρέσου. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την υπερψήφιση του ψηφίσματος από την αμερικάνικη Γερουσία που είχε ως αποτέλεσμα να  αναγνωριστεί ως γενοκτονία η σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Είναι πραγματικά μια συμβολική αλλά ιστορικής σημασίας ενέργεια που φέρνει την Τουρκία προ των ευθυνών της.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απευθύνει τον σεβασμό του στους αδελφούς Αρμενίους της Κύπρου και στο Αρμένικο έθνος.