*Δήλωση κ. Νίκου Παυλίδη, Αντιπροέδρου Α του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Για ακόμη μια φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζει – σήμερα και αύριο – τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όπως είχε επισημανθεί από τον Μάρτιο. Η στάση ωστόσο της Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει ουσιαστικά βελτιωθεί.

Απτά παραδείγματα της εχθρικής στάσης και πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπιστωμένα από το Ευρωκοινοβούλιο σε πρόσφατη έκθεση του , βιώνουμε στην Κύπρο με τις συνεχείς προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την Μεσόγειο, τα προκλητικά πικ-νικ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, και τη συνέχιση της πειρατικής στάσης της Τουρκίας. Μόλις προχθές, αλιευτικό σκάφος παρενοχλήθηκε από τουρκικά πλοία σε διεθνή ύδατα ενώ ένοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί προκάλεσαν ζημιές στα ηλεκτρονικά του συστήματα.

Από την άλλη, στο κατεχόμενο Λευκόνοικο εδώ και καιρό είναι στημένη η αεροπορική βάση της Τουρκίας με drones τα οποία, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Προέδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επιθέσεις στη γύρω περιοχή».

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Νίκος Παυλίδης δήλωσε τα εξής: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα για την Τουρκία συμπεριλαμβανομένης και εξέτασης της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε., εάν αυτή δεν εφαρμόσει πρώτα τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου και της Ε.Ε.(που συμφωνήθηκαν από το 2005), εάν δεν εγκαταλείψει τα σχέδια εποικισμού της περίκλειστής περιοχής των Βαρωσίων, και εάν δεν αναθεωρήσει τις θέσεις της για λύση δύο κρατών. Η Ε.Ε. πρέπει να είναι παρούσα και συμμετέχουσα στο υψηλότερο επίπεδο σε επαφές για τη λύση του Ευρωπαϊκού προβλήματος της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία ενός κράτους – μέλους της Ένωσης. Εάν και τώρα δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα από την ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε περαιτέρω Τουρκική αποθράσυνση και αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο».

Κατά την ίδια περίοδο, το Ευρωκοινοβούλιο σε πρόσφατη έκθεσή του (Μάιος 2021), «σημειώνει με σοβαρή ανησυχία ότι τα τελευταία χρόνια, αν και η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, η κυβέρνησή της έχει ακολουθήσει μια συνεχή και αυξανόμενη αποστασιοποίηση από τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ· σημειώνει ότι, επιπλέον, οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι ισχυρές και ενίοτε προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλό σημείο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας’ και ‘εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι, με την πάροδο των ετών, η απουσία προόδου όσον αφορά τη σύγκλιση της Τουρκίας έχει πλέον μετατραπεί σε πλήρη αποχώρηση, η οποία σηματοδοτείται από μια ισχυρή οπισθοδρόμηση σε τρεις βασικούς τομείς: i) οπισθοδρόμηση σε σχέση με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ii) υιοθέτηση οπισθοδρομικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και iii) άσκηση μιας συγκρουσιακής και εχθρικής εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, ιδίως της Ελλάδας και της Κύπρου· εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι η οπισθοδρόμηση αυτή συνοδεύεται όλο και περισσότερο από ένα ξεκάθαρο και, ενίοτε, επιθετικό αφήγημα που βάλλει κατά της ΕΕ και το οποίο διατυπώνεται από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου».