Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου κ. Έφης Ξάνθου

Η υπόθεση του ζωγράφου και καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ που προκάλεσε σάλο στην κυπριακή κοινωνία λόγω των έργων τέχνης που δημιουργεί συζητήθηκε από συντονιστές πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, όπου αποφασίστηκε να σταλεί επικριτική επιστολή από την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Προδρόμου.

Η Αναπληρώτρια Προέδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου σε δηλώσεις της αναφέρει πως «Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κάνει ρεζίλι την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς. Είναι απαράδεκτη η πειθαρχική δίωξη που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναφέρει ότι ‘κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή και να διώκεται ο καλλιτέχνης για τις καλλιτεχνικές του απόψεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν δημιούργησε τα έργα εν ώρα καθήκοντος με την ιδιότητα του καθηγητή». Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Υπουργός Παιδείας πρέπει άμεσα να απολογηθεί και να αποσύρει τις καταγγελίες εις βάρος του καθηγητή».

Η επιστολή δικαιώνει και στηρίζει τον κ. Γαβριήλ, καθώς αναφέρεται πως τα εν λόγω έργα τέχνης που δημιούργησε δεν ήταν με την ιδιότητα του καθηγητή. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, είτε είναι καλλιτεχνική ή οποιαδήποτε άλλης μορφής, κυρίως κατά τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο.