Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τα διαβατήρια τα οποία εκδίδονται από κράτη μέλη της, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έντονο φαινόμενο της “πώλησης” της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, που δημιουργεί συνθήκες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» και τις πρακτικές που εφαρμόζει η Κύπρος.

Δυστυχώς όμως όλα τα υπόλοιπα κόμματα έθεσαν πάνω από το δημόσιο συμφέρων τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα ημετέρων. Η πρόταση νόμου μας, που αφορούσε τη διαφάνεια, καταψηφίστηκε στις 20 Απριλίου από την ολομέλεια της βουλής, ενώ νέα πρόταση νόμου βρίσκεται στο συρτάρι της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και αφορά την υποχρέωση της έκδοσης σχεδίων μέσω κανονισμών που θα ελέγχονται από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη και στην Κύπρο ζητά να υπάρξει διαφάνεια στην παροχή υπηκοότητας στους αλλοδαπούς επενδυτές.