Με επιστολές προς τον Προέδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2018, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θέτει ενώπιον τους το θέμα της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ουγγαρίας, μετά την έγκριση ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.

Η επιστολή περιγράφει την πραγματική κατάσταση στην Ουγγαρία και αναφέρει ότι οι Ούγγροι πολίτες δεν απολαμβάνουν πλέον τα ίδια δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες. Σημειώνονται παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου, επεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες περιορίζονται.

Εξηγώντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εισήγηση της ομάδας των Πρασίνων έχει απευθύνει έκκληση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει τη διαδικασία που προνοεί το Άρθρο 7 στην περίπτωση της Ουγγαρίας αλλά και με τη σύσταση όπως προσκληθεί σε διάλογο ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Βίκτορ Όρμπαν, ούτως ώστε να πειστεί να επαναφέρει τη χώρα του μέσα στα πλαίσια των αρχών της Ενωμένης Ευρώπης, ο κ. Περδίκης αναφέρει την υποχρέωση της Κύπρου να υποστηρίξει την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Αξιών, συνδέοντάς τα με την περίπτωση του νησιού μας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε υποχρέωση, όπως ζητούμε στην περίπτωση της Κύπρου σεβασμό στις Ευρωπαϊκές αξίες, να υποστηρίζουμε εν γένει και σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ίση προστασία όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Η περίπτωση της Ουγγαρίας δεν πρέπει λοιπόν να περάσει απαρατήρητη από την Κυπριακή Δημοκρατία.