Καταγγελίες που φέρουν πρόσωπο να έχει χρησιμοποιήσει άκρως τοξικό δηλητήριο, πιθανόν ποντικοφάρμακο, για καταπολέμηση τρωκτικών σε εγκαταλελειμμένη οικία στην Λακατάμια, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε μια ολόκληρη γειτονιά και παρέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες που διερευνά η Αστυνομία, το εν λόγω σκεύασμα, αντίδοτο του οποίου φαίνεται ότι δεν υπάρχει, έχει χρησιμοποιηθεί σε υποστατικό στην Λεωφόρο Μακαρίου στην Λακατάμια, παρακείμενα στο Γραφείο Κηδειών «Κοίμησης» (Λεωφ. Μακαρείου 146), προκαλώντας ήδη τον θάνατο σε 3 σκυλιά του ιδιοκτήτη του γραφείου κηδειών.

Στην περιοχή μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί νεκρά πολλά τρωκτικά, πουλιά, γάτοι, ενώ ένας ακόμη σκύλος βρίσκεται ήδη στον κτηνίατρο με συμπτώματα παρόμοια με τα άλλα δύο τετράποδα που δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το γεγονός και καλεί τους γονείς, τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων καθώς και τους κατοίκους στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς το σκεύασμα που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε, δεν είναι γνωστό σε ποιον βαθμό επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Πληροφορίες αναφέρουν σε σχέση με τα ζώα, ότι τα συμπτώματα επηρεασμού τους μετά την κατάποση του εν λόγω σκευάσματος, μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από εφτά μέρες και προκαλούν στις πλείστες των περιπτώσεων θάνατο, αφού δεν υπάρχει αντίδοτο στο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε επίσης, άμεσα, τον Δήμο Λακατάμιας να προβεί σε αυστηρές υποδείξεις προς το πρόσωπο που έχει τοποθετήσει το εν λόγω σκεύασμα. Ο Δήμος κλήθηκε να παρέμβει για να καθαρίσει τα ψοφίμια από την αυλή του εγκαταλελειμμένου σπιτιού, αλλά οι εργάτες του Δήμου αρνήθηκαν να εισέλθουν καθώς θεωρούν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι κατά της προσωπικής τους ασφάλειας καθώς στην αυλή του υποστατικού υπάρχουν ψηλά και άγρια χόρτα. Πρέπει άμεσα να κληθεί ο ιδιοκτήτης του υποστατικού να καθαρίσει το σημείο, τόσο από τα νεκρά τρωκτικά όσο και από τα ψηλά χόρτα, να αφαιρέσει από τον χώρο το όποιο δηλητηριώδες σκεύασμα ενδεχόμενα να έχει τοποθετήσει και έπειτα να απολυμάνει για αποφυγή περαιτέρω θανάτων. Για όλα αυτά, καλούμε το αρμόδιο Δημαρχείο να προβεί άμεσα σε υποδείξεις.

Τέλος, και μέχρι η Αστυνομία να ολοκληρώσει την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και να δημοσιοποιήσει τα όποια αποτελέσματα, οφείλεται και μια δημόσια εξήγηση σε σχέση με την προέλευση του εν λόγω προϊόντος – σκευάσματος, που όπως πληροφορούμαστε μάλλον απαγορεύεται η κυκλοφορία του.

Εν αναμονή απαντήσεων και εξελίξεων λοιπόν, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα παρακολουθεί τα γεγονότα και θα επανέλθει. Δεν επιτρέπεται να τίθενται σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές επειδή υπάρχει πρόσβαση σε ένα δηλητηριώδες σκεύασμα αμφιβόλου ποιότητας, σε μια χώρα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.