Η Έφη Ξάνθου, γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1981.

Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταπτυχιακού τίτλου Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) του CIIM (Cyprus International Institute of Marketing).

Είναι Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από τον Νοέμβριο του 2017. Υπήρξε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, αναπτύσσοντας ευρωπαϊκή δραστηριότητα εκπροσωπώντας το Κίνημα σε διεθνή συνέδρια και τακτικά συνέδρια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος από το 2002. Υπήρξε Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων, Γραμματέας Εξεύρεσης Πόρων για την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων και υπεύθυνη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου. Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αγλαντζιάς την περίοδο 2007-2011 και Αντιπρόεδρος του Κινήματος 2016-2018.

Κατέρχεται ως υποψήφια πιστεύοντας ακράδαντα στο ευρωπαϊκό όραμα. Θέλει να εργαστεί για να υπάρξει περαιτέρω εναρμόνιση των κρατών μελών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για διεύρυνση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στους Ευρωπαίους πολίτες και για επίλυση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τον τόπο μας όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η μέχρι σήμερα πορεία της Έφης Ξάνθου την έχει μεστώσει και πιστεύει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που εμπεριέχει η θέση του ευρωβουλευτή. Πιστεύει πως μόνο με την διεκδίκηση μπορούμε να πετύχουμε αυτά που επιθυμούμε και ως δραστήρια γυναίκα, ως οικολόγος και ως πολιτικός πιστεύει πως έχει τα προσόντα για να πετύχει μεγάλες θετικές αλλαγές που θα βοηθήσουν τόσο τον τόπο όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη.