Δήλωση αναπληρωτή Επαρχιακού Γραμματέα Πάφου κ. Ορέστη Μάτσα

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε ταχθεί διαχρονικά ενάντια στην κατασκευή Καθεδρικού Ναού εντός του Δημόσιου Κήπου Πάφου. Για εμάς είναι θέμα αρχής. Ο Δημόσιος Κήπος, εδώ και δεκαετίες αποτελεί τοπόσημο όχι μόνο για την αστική περιοχή της Πάφου, αλλά και για ολόκληρη την Επαρχία, ως ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της πόλης. Για αυτόν τον εμβληματικό χώρο, το Δημοτικό Συμβούλιο στην χθεσινή του συνεδρίαση δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τον προστατεύσει. Συγκεκριμένα, υπερψήφισε μετά από προτροπή του Δημάρχου Πάφου, την αποστολή θετικής θέσης του Δήμου, ως Τοπικής Αρχής, στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, αγνοώντας μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους που διαφοροποιήθηκαν από την τελευταία του απόφαση.

Με δεδομένη και την εκκρεμούσα έφεση επί της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για απόδοση αποζημίωσης στην Μητρόπολη Πάφου για απώλεια χρήσης του τεμαχίου, ύψους 7,7 εκ. ευρώ, το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να επιβραβευθεί η Μητρόπολη Πάφου, με την παραχώρηση της άδειας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την χθεσινή του απόφαση απαξιώνει πλήρως την αρνητική γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και του ΕΤΕΚ για το συγκεκριμένο έργο, που αφορούσαν περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και αισθητικούς λόγους. Παράλληλα δίνει συνέχεια στην ανεξήγητη μεταστροφή που είχε το 2019, όπου μετά από εξωτερικές παρεμβάσεις, τόσο ο Δήμαρχος Πάφου, όσο και ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΕΔΕΚ συναίνεσαν καθοριστικά στην ανέγερση του Ναού.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν τασσόμαστε ενάντια στην ανέγερση Καθεδρικού Ναού γενικότερα. Η αντίθεση μας έγκειται στον επιλεγμένο χώρο. Με συναίνεση μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή και να γίνει ανταλλαγή γης με κάποιο άλλο δημόσιο τεμάχιο εντός των ορίων του Δήμου Πάφου, προκειμένου να ανεγερθεί, όπως επιθυμεί η Μητρόπολη, ένας νέος μητροπολιτικός ναός.